U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Kan, Henri Jonas (Max)

Kan, Henri Jonas (Max)

  • Geboren 08-06-1891 te Oldenzaal
  • Overleden 21-05-1943 te Sobibor, Polen – 51 jaar
  • Z.v. Jonas Enoch Kan, slager, en Helena Cohen
  • Weduwnaar van Hedwig Strauss
  • Gehuwd in 1939 met Veronica Johanna Bendien

Het gezin Kan woonde met hun zes kinderen aan de Ootmarsumschestraat 2 te Oldenzaal. Zijn vader overleed in 1936.

Hij trouwde in 1919 met Hetwig Strauss. Ze kregen samen drie kinderen, waarvan dochtertje Helene als baby overleed. Ze woonden aan de Ootmarsumschstraat 2 te Oldenzaal. Henri was koopman in lompen en metalen. Zijn vrouw overleed in december 1936 te Oldenzaal. Henri verhuisde in december 1938 met zijn zoon Jonas naar Amsterdam, zoon Edgar volgde enkele maanden later. Henri hertrouwde in juli 1939 met Veronica Johanna Bendien. Ze woonden aan de Molenbeekstraat 14 I te Amsterdam. Henri had daar een loods en kantoor aan het Wittenburgerhoofd 2. Zijn beide kinderen werkten ook in het bedrijf.

Henri kreeg uitstel van transport in verband met zijn voor de Duitsers benodigde lompenhandel. Tevens was hij vrijwillig verzorger voor het Bureau van Sociale Zaken. Op 10 mei 1943 kwam hij alsnog met zijn vrouw in kamp Westerbork. Ze gingen op 18 mei op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Jonas kwam op 7 december 1943 in kamp Westerbork en was daar in mei 1944 nog steeds. Hij heeft overleefd, meer is daar niet over bekend.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn zoon Edgar, als ook zijn moeder en zijn zussen Rosa en Jetta. Zijn zoon Jonas heeft de oorlog overleefd, evenals zijn broer en zussen Bendina, Elie en Sophia met grotendeels hun gezinnen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Kan Henri