U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen-ten Brink, Carolina

Cohen-ten Brink, Carolina

Cohen-ten Brink, Carolina

  • Geboren 19-01-1851 te Denekamp
  • Overleden 06-04-1943 te Westerbork – 92 jaar
  • D.v. Daniël Samuel ten Brink, slager, en Rosina Uitdrager
  • Weduwe van Samson Cohen, koopman

Cohen, Rosina

  • Geboren 12-11-1881 te Oldenzaal,
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 61 jaar
  • D.v. Samson Cohen, koopman, en Carolina ten Brink

Cohen, Rika

  • Geboren 15-01-1889 te Oldenzaal
  • Overleden 30-04-1943 te Sobibor, Polen – 54 jaar
  • D.v. Samson Cohen, koopman, en Carolina ten Brink

Ze woonde met haar gezin aan de Noordwal 3 te Oldenzaal.

Carolina werd geboren te Denekamp, haar vader was meerdere keren gehuwd. In totaal waren er elf kinderen, waarvan er enkele jong overleden. Haar moeder overleed in 1881 en haar vader in 1891 te Denekamp. Ze trouwde in 1879 met Samson Cohen. Samen kregen ze zeven kinderen. Haar man overleed in 1918.

Ze zat in een rolstoel en had nog twee thuiswonende ongehuwde dochters, namelijk Rosina en Rika. Rosina was naaister en handelde in textiel waarmee ze de markten afliep. Rika was naaister bij de firma Holtel. Carolina werd tijdens een razzia in Enschede opgepakt, samen met baby Theodora Heertje, kleinkind van haar in 1936 overleden zoon George. George was getrouwd met Theodora Roozendaal, een zus van Johanna Roozendaal-Roozendaal.

Carolina kwam samen met dochter Rika op 29 maart 1943 in kamp Westerbork terecht. Carolina is daar een week later overleden. Ze werd na drie dagen gecremeerd, de urn is na de oorlog bijgezet op de Joodse Begraafplaats te Diemen, veld U, rij 4 nr. 13.

Dochter Rika ging op 27 april op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Dochter Rosina kwam al op 18 november 1942 in kamp Westerbork. Ze ging op 24 november op transport naar kamp Auschwitz, waar ze kort daarna is omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Rosina, Lisette, Daniel, Rika, Estella en Bertha met grotendeels hun gezinnen. Ook Theodora Heertje is omgebracht, evenals haar ouders. De vrouw en jongste dochter van George hebben de oorlog overleefd, evenals een dochter van Bertha. Haar broers Hartog, Izaäk, Mozes en Benjamin waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen hebben de oorlog niet overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland voor Carolina.

De woning aan de Noordwal 3 was in het bezit van Carolina Cohen-ten Brink. Na de ontneming werd het huis met erf op 30 september 1943 voor het bedrag van 900 gulden verkocht aan de gemeente Oldenzaal. Er volgde rechtsherstel, waarna namens de erfgenamen het ondertussen bouwvallige huis in 1951 voor het bedrag van 500 gulden alsnog werd verkocht aan de gemeente Oldenzaal.

Cohen-ten Brink, Carolina