U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Bertha geh. Reens

Cohen, Bertha geh. Reens

  • Geboren 31-05-1894 te Oldenzaal
  • Overleden 19-11-1943 te Auschwitz, Polen – 49 jaar
  • D.v. Samson Cohen, koopman, en Carolina ten Brink
  • Gehuwd in 1923 met Louis Reens, leraar timmeren

Het gezin Cohen woonde met hun zeven kinderen aan de Noordwal 3 te Oldenzaal. Haar vader overleed in 1918. Ze vertrok in 1920 als dienstbode naar Amsterdam. Eerder werkte ze als dienstbode in onder andere Hamborn-Recklinghausen, Bussum en Rotterdam.

Na haar huwelijk woonden ze in Amsterdam, waar hun twee kinderen werden geboren. Ze woonden aan de Lucellestraat 40 III en sinds oktober 1942 aan de Tugelaweg 140 II te Amsterdam. Haar man was meubelmaker en later leraar timmeren aan de Joodse Nijverheidsschool, de MB Nijkerkschool. Hij had door zijn functie uitstel van transport.

Bertha en haar man kwamen op 29 september 1943 alsnog in kamp Westerbork. Ze gingen op 16 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Bertha kort na aankomst werd omgebracht. Haar man is op 31-03-1944 ergens in Midden-Europa omgekomen. Dochter Elisabeth kwam op 15 april 1943 in kamp Westerbork. Zij ging op 27 april op transport naar kamp Sobibor, waar ze op 30-04-1943 werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en dochter Elisabeth. Haar moeder en haar broer en zussen Rosina, Lisette, Daniël, Rika en Estella. Haar dochter Carolina heeft de oorlog overleefd en is later naar Israël vertrokken. Haar broer George was al voor de oorlog overleden. Van de familie van haar man zijn z’n vader, een broer en drie zussen omgekomen. Twee broers hebben de oorlog overleefd.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

 

Cohen, Bertha geh. ReensCohen, Bertha geh. Reens