U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Juda

Cohen, Juda

  • Geboren 25-03-1857 Oldenzaal
  • Overledene 05-03-1943 te Sobibor, Polen – 85 jaar
  • Z.v. Isak Cohen, slager, en Betje Mozes Cutzien
  • Weduwnaar van Jeannette Lievendag

Juda woonde tot 1919 met zijn gezin aan de Hofmeijerstraat 21 te Oldenzaal. Hij was toen wasser en slager.

Hij kwam uit een gezin met vier kinderen. Zijn vader overleed in 1872 en zijn moeder in 1883 te Oldenzaal. Juda trouwde in 1888 met Jeanette Cohen. Zij was een dochter van Samuel Cohen en Johanna Salomonson uit Hengelo. Samen kregen ze vijf kinderen.

Juda verhuisde in april 1919 met zijn gezin naar Den Haag. Hier hadden ze de was- en strijkinrichting Neerlandia, eerst aan de Engelenburgstraat en later aan de Wesselsstraat. De dochters werkten hier als strijkster en zoon Samuel als chemisch wasser. Ze woonden op verschillende adressen in Den Haag. Zijn vrouw overleed hier in 1934. Juda woonde ook nog een klein jaar bij zijn dochter Johanna in Den Helder. Daarna woonde hij vanaf juli 1938 bij zijn dochter Betje en haar gezin aan de Wagenstraat 40 te Den Haag.

Hij kwam op 19 februari 1943 in kamp Westerbork – barak 83. Hij ging op 2 maart op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn kinderen Isak, Samuel, Betje en Johanna met hun gezinnen. Zijn dochter Rosette was al in 1937 overleden. Zij was in 1935 getrouwd met de bekende reclametekenaar Samuel Elias Manuskowski. Hij maakte onder meer boekillustraties, ook hij is omgekomen.

Joods monument te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen, JudaCohen Neerlandia Den Haag