U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Johanna geh. van Buuren

Cohen, Johanna geh. van Buuren

  • Geboren 27-06-1896 te Oldenzaal
  • Overleden 04-06-1943 te Sobibor, Polen – 46 jaar
  • D.v. Juda Cohen, slager, en Jeanette Cohen
  • Gehuwd in 1937 met David van Buuren, leraar aan de Joodse Schoo

Het gezin Cohen woonde met hun vijf kinderen aan de Hofstraat 21 te Oldenzaal. Het gezin verhuisde in april 1919 naar Den Haag. Hier hadden ze de was- en strijkinrichting Neerlandia, eerst aan de Engelenburgstraat en later aan de Wesselsstraat. Johanna werkte hier als strijkster. Haar moeder overleed in 1934.

Johanna vertrok in december 1935 naar de Kanaalweg 77 te Den Helder. Hier woonde de weduwnaar David van Buuren, zijn vrouw was een maand eerder overleden. Na hun huwelijk in februari 1937 bleven ze hier wonen. Ze hadden geen kinderen. In 1942 verhuisden ze naar de Langestraat 32a te Alkmaar. Hier is hij naast zijn werk in een winkel met werkmanskleding ook leraar aan de Joodse School.

Na enkele maanden zijn beiden gedwongen naar Amsterdam verhuisd. Hier woonden ze vanaf juni 1942 aan de Tilanusstraat 42 II bij haar broer Isak, die in september 1942 werd weggevoerd. Daarna woonden ze aan de Plantage Kerklaan 43.

David was plaatselijk hoofdvertegenwoordiger van de afdeling geldelijk beheer van de Joods Raad, daardoor werden ze tijdelijk uitgesloten van transport. Maar op 26 mei 1943 kwamen ze alsnog in kamp Westerbork. Ze gingen op 1 juni op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man, haar vader en haar broers Isak, Samuel en haar zus Betje met hun gezinnen. Haar zus Rosette stierf al voor de oorlog. Van de familie van haar man zijn twee broers en twee zussen omgekomen.

Oorlogsmonument en Stolpersteine te Alkmaar.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen, Johanna geh. van Buuren