U bent hier: Welkom

Welkom

Ter gelegenheid van 75 jaar vrijheid is er een website gemaakt met daarop alle oorlogsslachtoffers die een link met Oldenzaal hebben.

Oldenzaalse oorlogsslachtoffers krijgen hier een gezicht. “Vrijheid is voor veel mensen nog steeds allesbehalve gewoon. Dat maakt het noodzakelijk om de verhalen van onderdrukking en bezetting te blijven vertellen,” aldus burgemeester Patrick Welman.

De website Oorlogsdoden Oldenzaal bevat de gegevens van bijna 600 personen die, elk met hun eigen dramatische verhaal, vanaf de Tweede Wereldoorlog, als gevolg van oorlogshandelingen, geweld, racisme of discriminatie zijn omgekomen en die door geboorte, woonplaats (ook tijdelijk) of overlijden een binding hadden met de gemeente Oldenzaal. Daarnaast worden op de site oorlogsverhalen en oorlogsdagboeken gedeeld. Een klein gedeelte is nog in bewerking.

Opdat wij niet vergeten!

   

Slachtoffers bevrijdingsfeest 8 mei 1945

Op donderdag 8 mei 2025 om 19.45 uur wil de werkgroep weer stil staan bij deze vreselijke gebeurtenis. Om 20.00 uur leggen zij 8 rozen, voor ieder slachtoffer één, op de plek van ‘Een stil verdriet, tegenover Hotel Ter Stege. Nabestaanden en belangstellenden zijn uiteraard van harte welkom. Aanmelden is niet nodig.

Jan Raeke maakt op 4 mei 2025 Oldenzaalse tragedie zichtbaar op de Dam: ‘Voor Gerrit en de anderen’.

Het was jarenlang een stil verdriet. Acht jonge Oldenzalers verloren op 8 mei 1945 het leven tijdens een bevrijdingsfeest. Tachtig jaar later legt Jan Raeke (95) voor hen een krans bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam. Zijn broer Gerrit is een van de slachtoffers. „Mijn moeder heeft elke dag om hem gehuild.”

https://www.twentefm.nl – Stil staan bij slachtoffers bevrijdingsfeest 1945 in Oldenzaal na jaren van stil verdriet

Tijdens de viering van 10 mei 2020 in de Plechelmusbasiliek zijn de slachtoffers van het bevrijdingsfeest herdacht. De toespraak van Henk voor de slachtoffers van het bevrijdingsfeest is hier na te lezen: Herdenking Plechelmus 10-05-2020-toespraak

Bevrijdingsfeest Herdenkingsmis


Als onderdeel van 75 jaar vrijheid is ook het magazine Oorlogskind in Oldenzaal verschenen.

Wilt u n.a.v. het boek ‘Oorlog in Oldenzaal’ de uitgebreide verhalen lezen, kijk dan bij Oorlogsverhalen

Het moeilijke Joodse verleden van Oldenzaal onder de loep van televisiemakers en datajournalisten: https://pointer.kro-ncrv.nl/de-vastgoedboeken-oldenzaal