- Geboren 02-03-1903 te Enschede
- Overleden 28-02-1943 te Auschwitz, Polen – 39 jaar
- Z.v. Koopman Muller, slager, en Elia Muller
- Gehuwd in 1933 met Esther Kats
- Geboren 14-04-1904 te Hengelo
- Overleden 22-10-1942 te Auschwitz, Polen – 38 jaar
- D.v Bernard Kats, maufacturier, en Rachel Hillesum
Het echtpaar was tijdens de oorlog ondergedoken bij de familie Wiggers aan de Ootmarsumschestraat te Oldenzaal. Hun dochtertje was ondergebracht bij de familie Bolhaar in Hengelo.
Liefman groeide op in een gezin met zes kinderen te Enschede. Zijn vader overleed in 1924. Esther was de jongste van de vijf kinderen Kats. Haar moeder overleed in 1924 en haar vader in april 1942 te Hengelo. Liefman was kantoorbediende. Na hun huwelijk woonden ze aan de Dennenboschweg 88 te Hengelo. Samen kregen ze in 1937 dochter Elise, kortweg Liesje genoemd.
Het echtpaar wilde op een avond vanuit hun onderduikadres naar hun huis in Hengelo om nog iets op te halen. De heer Wiggers had gewaarschuwd: “Ik rijd voorop, en als mijn achterlichtje uitgaat dan is er gevaar.” Op die avond stond toevallig opperwachtmeester den Hamer, een uitgesproken nazi-aanhanger bijgenaamd ‘het oppertje’ , samen met een wachtmeester aan de Rondweg te controleren. Het achterlichtje verdween plotseling, want de de heer Wiggers dook en sloot in. Het echtpaar had dit blijkbaar te laat in de gaten en fietste door, waarbij ze de marechaussees passeerden. Die lieten hen echter stoppen en controleerden de persoonsbewijzen. Er stond een grote ‘J’ op, maar de ambtenaar liet hen doorgaan. Het ‘oppertje’ vertrouwde het echter niet. Hij controleerde de papieren óók en nam de twee mee naar de marechausseekazerne aan de Molenstraat. Vandaar werden ze naar Enschede gebracht. Een agent kon hen daar nog toefluisteren, dat het kind in goede handen was.
Esther kwam op 17 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze ging op 19 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Liefman kwam eerst in kamp Amersfoort. Op 12 december 1942 ging hij op transport naar kamp Auschwitz, waar hij ruim twee maanden later is omgekomen.
Holocaustslachtoffers, evenals van de familie van Liefman zijn moeder en zijn broer Samuel met zijn gezin. Zijn broers en zussen Mina, Lion, Seliene en Hein hebben mogelijk de oorlog overleefd of waren al eerder overleden. Van de familie van Esther zijn haar zus Henriette – gehuwd met Herman Frankenhuis – en broer Abraham met deels hun gezinnen omgekomen. Haar zus Bertha en broer Meijer hebben met hun gezinnen de oorlog overleefd. Dochter Liesje is opgegroeid bij de familie Bolhaar.
Joods monument en Stolpersteine te Hengelo.
Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.