U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Mulder, Ritske

Mulder, Ritske

  • Geboren 25-12-1923 te Hallum, Terweradeel
  • Overleden 30-06-1945 te Oldenzaal – 21 jaar
  • Z.v. Arend Mulder, kaaspakhuisknecht, en Trijntje van der Meij

Ritske woonde met zijn ouders en zus aan de van Beverwijckstraat 39 te Leeuwarden. Hij werkte als kantoorbediende bij de zuivelfabriek te Wolvega. Zijn moeder overleed in 1931.

Hij moest op 10 juli 1943 uit Leeuwarden vertrekken om als dwangarbeider in Duitsland te gaan werken. Zijn standplaats werd Hamburg-Bercedorf, maar ten gevolge van de bombardementen werd hij overgeplaatst naar de Weser-Flugzeugbau GmbH. Dit was een Duitse fabrikant van vliegtuigen en een dochteronderneming van Bremer Werft.

In de brieven die hij naar huis stuurde, kwamen anti-Duitse passages voor, die de censuur opmerkte. Hij werd gearresteerd en overgebracht naar het strafkamp Bremen-Farge, een bijkamp van Neuengamme. Hier moest men werken aan de beruchte U-boten bunker Valentin. Dit werk vond de klok rond plaats, waarbij arbeiders gedwongen werden om in ploegen van 12 uur te werken. Het zware werk resulteerde in een hoog sterftecijfer onder de gevangenen.

Ritske heeft de bevrijding nog meegemaakt. Hij was te zwak om naar huis te gaan en had T.B.C. opgelopen. Hij werd met een Rode Kruisauto naar Oldenzaal gebracht, waar hij in het ziekenhuis is overleden. In totaal zijn in Oldenzaal elf teruggekeerde dwangarbeiders overleden.

Begraven: N.H. Begraafplaats in Huizum.

Plaquette in de zuivelfabriek te Wolvega.

Verhaal: Quarantainedienst tijdens de oorlog

Mulder Ritske Mulder Ritske