U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Minco, Grietje geh. Haalman

Minco, Grietje geh. Haalman

  • Geboren 02-11-1861 te Oldenzaal
  • Overleden 23-04-1943 te Sobibor, Polen – 81 jaar
  • D.v. Salomon Minco, manufacturier, en Elisabeth Nathans
  • Gehuwd in 1887 met Simon Haalman, godsdienstleraar

Grietje groeide op in een gezin met zes kinderen. Haar vader overleed in 1903 en haar moeder in 1916. Na haar huwelijk woonden ze in Breda, waar hun vijf kinderen zijn geboren. Hieronder een tweeling die vijf maanden later is overleden.

 Ze woonden later in het Centraal Israëlitische Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Oosthaven 31 te Gouda. Hier woonde ook Grietjes broer Nathan met zijn vrouw Lea.

Haar man overleed hier op 28-12-1940. Hij werd begraven op de Joodse Begraafplaats te Gouda. Grietje kwam op 10 april 1943 in kamp Westerbork. Ze ging op 20 april samen met zoon Peres en zijn vrouw op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Salomon kwam met zijn gezin al in augustus 1942 in kamp Westerbork. Hij is op 30-09-1942 in kamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar kinderen Peres en Salomon met hun gezinnen. Haar zoon David was met een niet-Joodse getrouwd en heeft met zijn gezin de oorlog overleefd. Omgekomen zijn ook haar broers Manus en Nathan met grotendeels hun gezinnen. Haar zussen Roosje en Juda en haar broer David waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn meest omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Gouda.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Minco-Schweiger Lea Minco Grietje geh. Haalman