- Geboren 26-10-1913 te Rotterdam
- Overleden 17-05-1945 te Oldenzaal – 31 jaar
- Z.v. Reinirus Lucassen, los werkman, en Elisabeth Hoogwijk
Jan werd in Rotterdam geboren, zijn ouders woonden daarna met hun kinderen in verschillende plaatsen. Sinds 1939 woonden ze in Den Haag op wisselende adressen. Hun laatste adres was Hofwijckplein 12 te Den Haag. Jan was werkzaam als tuinman-chauffeur.
Hij werd als dwangarbeider in Duitsland tewerkgesteld. Hij is mogelijk opgepakt tijdens de grote razzia van 21 en 22 november 1944. Er zijn toen ongeveer 8.000 dwangarbeiders uit Den Haag en ongeveer 5000 uit Rijswijk en Voorburg opgepakt.
Als afgekeurde dwangarbeider kwam in het opvangcentrum van het Rode Kruis te Oldenzaal. Hier is hij aan dysenterie overleden.
In totaal zijn in Oldenzaal elf teruggekeerde dwangarbeiders overleden.
Begraven: Algemene Begraafplaats te Oldenzaal, herbegraven te Den Haag?
Dwangarbeidersmonument bij het Provinciehuis te Den Haag.
*De razzia van 21 november 1944 had als codenaam Operatie Sneeuwvlok. De straten werden afgezet en mannen van 17 tot en met 40 jaar moesten zich melden met warme kleding, stevige schoenen, dekens en eetgerei. De opgepakte mannen stonden in lange rijen en velen van hen werden afgevoerd naar het gebouw voor Kunsten en Wetenschappen aan de Zwarteweg. Andere verzamelplekken waren de Haagse Dierentuin (waar nu het monument staat) aan de Benoordenhoutseweg en het gymnasium aan de Laan van Meerdervoort. Op 21 en 22 november 1944 zijn ongeveer 8.000 dwangarbeiders uit Den Haag en ongeveer 5000 uit Rijswijk en Voorburg opgepakt.
Op 22 november vertrokken de opgepakte mannen ter voet naar de Laakkade, daar lagen rijnaken afgemeerd. De mannen werden in de ruimen van de schepen gedirigeerd. Via Rotterdam, de Lek, het Merwedekanaal, langs Utrecht gingen zij naar Amsterdam. Van daaruit verder het IJsselmeer over naar onder andere Kampen. Meer dan zevenduizend Hagenaars belandden in de Van Heutzkazerne in Kampen. In Kampen werd de grote groep verdeeld over verschillende plaatsen in Nederland en van daar uit vertrokken zij later naar Duitsland. De slachtoffers van de razzia werden tewerkgesteld in dorpen of steden, maar vaak ook in werk- en strafkampen bij grote havens en belangrijke industriesteden als Hamburg, Dresden, Leipzig en Kiel.
Verhaal: Quarantainedienst tijdens de oorlog