U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Loewy, Ruth

Loewy, Ruth

  • Geboren 17-12-1920 te Hoppstädten, Duitsland
  • Overleden 09-11-1942 te Auschwitz, Polen – 21 jaar
  • D.v. Rudolf Loewy, cantor, en Margarethe Heymann

Ruth woonde sinds februari 1942 aan de Hengeloschestraat 2 te Oldenzaal. Ze was huishoudster bij de familie Zwartz.

De familie Loewy woonde eerst in Hoppstädten. Sinds 1923 woonden ze in Saarlouis en sinds 1926 in Saarbrücken, waar haar vader godsdienstleraar en cantor was. Sinds 1936 woonden ze in Ulm.

Tragisch eindigde de ontsnappingspoging van Ruth. Nadat haar broer Gerhard en zus Tosca al naar het buitenland waren gestuurd, kwam Ruth (evenals zus Esther) in 1938 in een voorbereidingskamp in Opper-Silezië, ​​waar ze wachtte op emigratie naar Palestina. Tijdens de Reichskristallnacht, werd de 18-jarige zo verschrikkelijk geslagen door S.A.-leden dat ze nauwelijks kon lopen. Nog niet voldoende hersteld van haar verwondingen verliet Ruth Loewy het kamp en vluchtte naar haar ouders in Ulm.

 Ze woonde sinds eind april 1939 in Nederland. Ze was statenloos verklaard en haar identiteitspapieren waren haar afgenomen. Ze kwam op 1 mei 1939 als Palestina-pionier naar Gorssel en verbleef nog een week in Deventer voordat ze begin augustus 1939 als hulp naar het ziekenhuis aan de Zuidwal te Den Haag vertrok. Sinds begin maart 1941 werkte ze als hulp in de huishouding in het Centraal Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis aan de Oosthaven 31 te Gouda. Daarna kwam ze in februari 1942 in Oldenzaal. Ze deed verdere pogingen om naar Palestina te emigreren, hetgeen helaas niet lukte.

Ruth was blijkbaar ondergedoken, want er werd om haar opsporing verzocht. Ze ging op 6 november 1942 vanuit kamp Westerbork op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze enkele weken later is omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar ouders. Haar broer Gerhard en zus Tosca hebben de oorlog overleefd, zij vluchtten op tijd naar respectievelijk de U.S.A. en Palestina. Haar zus Esther overleefde meerdere concentratiekampen, waaronder als lid van het vrouwenorkest ook kamp Auschwitz. Esther Bejarano-Loewy zet zich als zangeres en spreker in bij het bestrijden van rechts-extremisme.

Joods monument en Stolperstein te Oldenzaal. Op dit adres ligt ook een Stolperstein voor Isak Zwartz.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Stolperstein te Gouda én Stolpersteine te Saarlouis, Duitsland.

*Hoewel er verschillende berichten te vinden zijn, waarin wordt verteld dat ze met ene Istvan Marchand getrouwd was en in Zwitserland werd doodgeschoten, is dit dus zeker niet het geval. Er was nog wel een andere Ruth Marchand-Hahn met dezelfde geboortedatum. Maar zij heeft overleefd, wat het verhaal nog aparter maakt. Waarom haar zuster Esther Bejarano-Loewy bij het verhaal over Zwitserland blijft is ook onduidelijk. Ze heeft zelf in Bad Arolsen opgetreden en daar de archieven bekeken, dus ze zou het juiste verhaal moeten kennen.

In verband met de tegenstrijdige berichten – en voor mij het feit dat ze Palestina-pionier was – is dit alles enkele jaren geleden al uitvoerig onderzocht m.b.v. de werkgroep Palestina-pioniers Deventer, Joods monument en José Martin van kamp Westerbork. Zij vond in Bad Arolsen ook het bewijs dat ‘onze’ Ruth in Auschwitz is omgekomen.

Loewy Ruth