U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Leeuw de, Bettie Berendina geh. Andriesse

Leeuw de, Bettie Berendina geh. Andriesse

  • Geboren 26-10-1892 te Woerden
  • Overleden 16-07-1943 te Sobibor, Polen – 50 jaar
  • D.v. Philippus Salomon de Leeuw, commisionair, en Roosje Cohen
  • Gehuwd geweest met Bernard Italiaander
  • Gehuwd in 1938 met David Andriesse, handelsagent

Bettie woonde na het overlijden van haar vader van 1909 tot maart 1913 met haar moeder en haar broer Henri bij oom Maurits Heijman Cohen aan de Grootestraat 25 te Oldenzaal. Zus Reine woonde toen bij haar oom David Heijman Cohen aan de Hofmeijerstraat 4 te Oldenzaal. Het gezin woonde voorheen met hun drie kinderen in Woerden, waar haar vader in 1905 overleed. Haar moeder trouwde in 1923 met Manus Minco.

Na haar huwelijk in 1920 met Bernard Italiaander woonden ze in Rotterdam. Samen kregen ze twee kinderen. Bernard was koopman in scheepsbenodigdheden. Het huwelijk werd in 1934 ontbonden. Ze woonde daarna aan de Mathenesserlaan 411a te Rotterdam.  In 1938 trouwde ze met David Andriesse. Ze bleven op hetzelfde adres wonen. Hij was handelsagent en bedrijfsleider export. Door zijn functie kregen ze uitstel van transport waarna ze onderdoken.

Zij werd samen met haar man op 8 mei 1943 in Rotterdam opgepakt door de beruchte Jodenjagers Groep X en op 12 mei overgebracht naar kamp Vught, evenals haar zoon Louis. Bettie kwam met haar man op 24 mei in kamp Westerbork, haar zoon kwam op 2 juli na. Ze gingen samen op 13 juli 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en haar zoon Louis. Als ook haar moeder Roosje, haar stiefvader Manus, en haar broer en zus Henri en Reine met hun gezinnen. Haar dochter Netty heeft de oorlog overleefd. Ook haar ex-man Bernard Italiaander is omgekomen. Van de familie van haar man zijn z’n moeder, een broer en twee zussen omgekomen.

Joods monument te Rotterdam.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.