U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Kan, Ruben

Kan, Ruben

  • Geboren 20-03-1878 te Oldenzaal
  • Overleden 04-01-1941 te Haarlem – 62 jaar
  • Z.v. Philip Kan, veehandelaar, en Sophia Elkus
  • Gehuwd in 1904 met Meta Lieberfeld

Hij groeide op in een gezin met vier kinderen te Oldenzaal, dat woonde aan de Boterstraat 14 te Oldenzaal. Hij was magazijnbediende. Zijn vader overleed in 1915 en zijn moeder in 1922. Hij was een broer van Harry Kan, die kort voor de oorlog naar Brazilië vertrok.

Ruben woonde na zijn huwelijk aan de Weerstraat 24 te Tiel. Ze hadden geen kinderen. Hij had op dit adres samen met de gebroeders Levy een damesmodezaak. Ruben verzorgde de inkoop en de gebroeders Levy de verkoop. Zijn vrouw Meta was procuratiehoudster. Zakelijk bleek het later slecht te gaan. In september 1939 werd de zaak opgeheven.

Hij verhuisde met zijn vrouw naar de Brakenburghstraat 17 te Haarlem. Hier is hij in 1941 overleden. Zijn vrouw vertrok na zijn overlijden naar Amsterdam en later naar Driebergen. In 1943 moest ze gedwongen verhuizen naar de Biesboschstraat 42 III te Amsterdam Ze kwam op 6 april 1943 in kamp Westerbork en ging op 13 april op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Zijn vrouw werd samen met haar zus slachtoffer van de Holocaust. Zijn broer Hartog/Harry heeft met zijn vrouw en zijn dochter met haar gezin de oorlog overleefd. Diens zoon Maurits is tijdens de oorlog omgekomen. Zus Telza en broer Lefman waren al voor de oorlog overleden. Hun kinderen hebben de oorlog grotendeels overleefd. Een zoon van Telza werd samen met zijn vrouw door het verzet geliquideerd, omdat hij met zijn roekeloze gedrag andere onderduikers en de onderduikgevers in gevaar bracht.

Joodse Begraafplaats te Haarlem.