U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Kan, Maurits

Kan, Maurits

  • Geboren 01-08-1903 te Oldenzaal
  • Overleden 17-08-1942 te Auschwitz, Polen? – 39 jaar
  • Z.v. Hartog Kan, veehandelaar, en Estella Meijer
  • Gehuwd in 1937 met Johanna de Winter

Maurits groeide op aan de Grootestraat 2 te Oldenzaal. Hij was evenals zijn vader Harry veehandelaar. Hij werkte onder andere in Lochem, Wierden, Dordrecht, Den Bosch en Deventer.

Zijn zus Sophia woonde sinds 1925 met haar man Frede Grünebaum in Frankfurt. Zij kwamen in mei 1935 met hun kinderen Estella en Hermann vanuit Frankfurt naar haar ouders in Oldenzaal. Van hieruit zijn ze in mei 1937 met hun kinderen naar Sao Paulo vertrokken.

Maurits woonde na zijn huwelijk aan de Bornschestraat 184 te Hengelo. Ze kregen samen zoontje Harry. Zijn ouders besloten in mei 1939 hier alles te verkopen en eveneens naar Sao Paulo te vertrekken. Maurits wilde niet mee, dit werd hem noodlottig.

Na de Duitse inval werd hij aan de kust van Scheveningen gearresteerd. Hij wilde naar Engeland en werd verraden. Hij kwam via kamp Amersfoort en kamp Westerbork in het concentratiekamp Auschwitz terecht, waar hij op 17-08-1942 is omgekomen. Zijn vrouw kwam op 5 februari 1944 in kamp Amersfoort. Ze ging op 8 februari op transport naar kamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. Hun zoontje Harry, geboren in 1938, was ondergedoken. Hij groeide op in een gezin te Eibergen. In 1947 werd hij naar zijn familie in Brazilië gebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw. Zijn zoontje Harry, zijn ouders en zijn zus Sophia met haar gezin hebben de oorlog overleefd. Van de familie van zijn vrouw is haar moeder omgekomen.

Monument op de Joodse Begraafplaats en Stolpersteine te Hengelo.

Herdenkingsmonument te Hengelo.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

De woning aan de Grootestraat 2 was in het bezit van zijn vader Hartog Kan. Hartog vertrok in 1939 naar Amerika. Het is niet bekend wat er na de ontneming met het huis is gebeurd, maar er volgde rechtsherstel. In 1951 verkocht hij dit winkel/woonhuis met erf voor het bedrag van 12.000 gulden aan de gemeente Oldenzaal. Voor zijn vertrek verkocht hij drie huizen met erf en een stal met erf op de hoek Hofstraat-Lindeboomstraat voor 2.200 gulden aan J.W.J. Mazeland, eierhandelaar, uit Oldenzaal.

links hun huis aan de Grootestraat 2

Kan Maurits