U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Hohenstein-Levy, Else

Hohenstein-Levy, Else

Hohenstein, Hermann Max

  • Geboren 12-02-1889 te Breslau, Polen
  • Overleden 03-10-1944 te Auschwitz, Polen – 55 jaar
  • Z.v. Jakob Hohenstein en Berta Nathan
  • Gehuwd in 1942 met Else Levy

Hohenstein-Levy, Else

  • Geboren 03-12-1902 te Bad Sülze, Duitsland
  • D.v. Anton Aaron Levy en Ina Engel
  • Overleden 28-02-1945 in Midden-Europa – 42 jaar

Ze woonden sinds februari 1939 aan de Grootestraat 24 en sinds september 1941 aan de Lyceumstraat 37 te Oldenzaal. In juli 1942 moesten ze verhuizen naar de Grootestraat 22.

Hermann en Else woonden in het Duitse Sonneberg. Na de Reichskristallnacht begin november 1938 werd Hermann gearresteerd en enkele weken in kamp Buchenwald opgesloten. Daarna is hij met Else naar Nederland gevlucht. Hermann was toen nog getrouwd met Rose Sara Cohn, die op 26-03-1940 te Leipzig overleed. Of er kinderen waren is niet bekend. Hermann en Else zijn op 4 augustus 1942 in Oldenzaal getrouwd. Hermann was fabrikant in speelgoedartikelen, hij had een poppenmakerij aan de Deurningerstraat.

Else kwam op 18 november 1942 in kamp Westerbork. Ook Hermann was daar op 3-5 oktober vanuit een werkkamp gekomen. Hermann kreeg uitstel van transport omdat hij als soldaat in de Eerste Wereldoorlog deels invalide was geworden. Hij vroeg nog in een brief aan de gemeente om wat wasgoed, enkele gebruiksvoorwerpen en wat levensmiddelen uit zijn woning. Hij kon dat in Westerbork goed gebruiken, dit zou de heer Zwartz hem dan kunnen brengen. Maar aan zijn verzoek kon niet worden voldaan omdat zijn woning al was geïnventariseerd en de lijsten aan de Duitse instanties doorgestuurd. De geringe levensmiddelenvoorraad was onder de behoeftigen verdeeld.

Op 14 september 1943 gingen Hermann en Else alsnog op transport naar het concentratiekamp Theresienstadt. Dit transport met veel Duitse emigranten werd vanwege een overvol Theresienstadt eerst naar Bergen-Belsen gebracht. Op 25 januari 1944 werden de meesten van hen naar Theresienstadt overgebracht. Op 1 oktober 1944 werden ze naar kamp Auschwitz gebracht, waar Hermann kort daarna werd omgebracht. Waar Else precies in omgekomen is onduidelijk.

Holocaustslachtoffers, evenals de ouders van Else en haar zus Paula en broer Hans. Haar broer Richard heeft met zijn gezin de oorlog overleefd, evenals haar zus Hertha. Over de familie van Hermann is verder nog niets bekend.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

In 2021 was er een tentoonstelling in het Salzmuseum van Bad Sülze over de familie Levy.

Hohenstein-Levy Else

Else rechts, met haar broers en zussen Richard, Paula, Hans en Hertha.