U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Glaser, Moses

Glaser, Moses

  • Geboren 05-04-1865 te Nijmegen
  • Overleden 28-01-1944 te Auschwitz, Polen – 78 jaar
  • Z.v. Thierri Glaser, koopman, en Frouwke van der Hove
  • Weduwnaar van Froukje Coster

Mozes was van oktober 1884 tot februari 1885 dienstknecht bij Enoch Kan. Daarna vertrok hij weer naar Nijmegen.

Hij kwam uit een gezin met negen kinderen. Zijn vader overleed al in 1872 en zijn moeder in 1888. Moses was een oom van Francisca Glaser. Hij trouwde in 1893 met de Froukje Coster, weduwe van Salomon Baer. Zij had al drie kinderen, samen kregen ze nog twee kinderen. Ze woonden in Doetinchem en verhuisden in 1917 naar Rotterdam, waar hij werkte als manufacturier. Ze woonden kort in Apeldoorn en sinds maart 1922 weer in Rotterdam. Zijn vrouw overleed in 1931. Tijdens de oorlog verbleef hij in pensioen Koekoek aan het Hofwijckplein 29 te Den Haag.

Moses kwam op 20 januari 1944 in kamp Westerbork. Op 25 januari ging hij op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht. Dochter Rosa kwam op 7 november 1942 in kamp Westerbork. Ze ging op 10 november op transport naar kamp Auschwitz, waar ze na aankomst werd omgebracht. Zijn zoon Eli ging met zijn vrouw op 15 januari 1943 vanuit kamp Mechelen op transport naar kamp Auschwitz, waar ze meteen werden omgebracht. Stiefdochter Henriette kwam op 6 augustus 1942 in kamp Vught en op 9 september in kamp Westerbork. Ze ging op 11 september op transport en is op 14 september in kamp Auschwitz omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn zoon Eli en dochter Rosa met hun partners, en zijn stiefdochter Henriette met haar gezin. Als ook zijn broer en zussen Abraham, Henriette en Elisabeth met grotendeels hun gezinnen. Zijn stiefkinderen Siemon en Reintje hebben met hun gezinnen de oorlog overleefd, evenals zijn zus Henriette met deels haar gezin. Zijn stiefzoon Siemon was getrouwd met een dochter van Moses’ broer Isaac. Zijn broers Philip, Isaak en Jonas waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn meest omgekomen. Zijn broer Aaron was trouwens getrouwd met de Oldenzaalse Roosje Goedhart, beiden waren reeds ruim voor de oorlog overleden.

Joods monument te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Glaser-MosesGlaser-Moses