U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Rosetta geh. Colthof

Cohen, Rosetta geh. Colthof

  • Geboren 31-03-1886 te Oldenzaal
  • Overleden 14-05-1943 te Sobibor, Polen – 57 jaar
  • D.v. Abraham Joël Cohen, slager, en Femia Elzas
  • Gehuwd in 1911 met Sander Colthof, godsdienstleraar

Het gezin Cohen woonde met hun zes kinderen aan de Kerkstraat 6 te Oldenzaal. Haar moeder overleed in 1920 en haar vader in 1934. Ze had tot haar huwelijk samen met haar zussen Sientje en Lea de was- en strijkinrichting Gezusters Cohen.

Rosetta woonde na haar huwelijk aan de Kerkstraat 6 te Nijkerk. Ze kregen samen twee kinderen. Sander Colthof was sinds 1911 als voorganger verbonden was aan de Nederlands Israëlitische Gemeente te Nijkerk. Een deel van de Hoogstraat is sinds 1975 naar hem vernoemd. Het gezin kreeg door zijn functie uitstel van transport.

Rosette, haar man en jongste dochter Femia kwamen op 9 april 1943 in kamp Vught en op 9 mei in kamp Westerbork. Ze gingen op 11 mei op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Ook dochter Rebekka en haar man hadden uitstel van transport, haar man was koster bij de Joodse Gemeente van Haarlem. Zij kwamen samen met hun baby op 23 met 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 1 juni op transport naar kamp Sobibor, waar ze na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffers, evenals haar broers en zussen Sientje, Lea, Joël, Lehman en Betsij met hun gezinnen. Van de familie van haar man is een zus omgekomen. Zijn broer heeft de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Nijkerk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen-Rosetta-geh.-ColthofCohen-Rosetta-geh.-Colthof