U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Lehman

Cohen, Lehman

  • Geboren 20-04-1894 te Oldenzaal
  • Overleden 21-08-1942 te Amsterdam – 48 jaar
  • Z.v. Abraham Joël Cohen, slager, en Femia Elzas
  • Gehuwd in 1923 met Sophia Regina Cohen

Lehman groeide op in een gezin met zes kinderen aan de Kerkstraat 6 te Oldenzaal. Zijn moeder overleed al in 1920 en zijn vader in 1934. Hij werkte als winkelbediende in Haaksbergen, Culemborg, Den Haag en Winterswijk.

Later werd hij procuratiehouder in het bedrijf van zijn ooms Elzas, de N.V. Ledermaatschappij v/h J. Elzas te Utrecht. Deze handel in leder en huiden is een groothandel voor winkeliers, schoenmakers, meubel-, tassen- en zadelmakers die in een ruime regio worden bediend.

Hij trouwde in 1923 met Sophia Regina Cohen. Zij was een dochter van Levie Izak Cohen en Sara van Gelder uit Borne. Ze woonden aan de Pieter van Breughelstraat 17 te Utrecht. Sophia begon hier een instituut voor huidverzorging. Ze kregen samen drie kinderen. 

Lehman overleed op 20-04-1942 in Amsterdam, verdere omstandigheden onbekend. Sophia en haar kinderen kwamen op 14 oktober 1942 in kamp Westerbork. Ze gingen op 6 november op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar Regina en de jongste twee kinderen kort na aankomst werden omgebracht. Zoon Louis is op 21-03-1944 ergens in Midden-Europa omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en hun kinderen Louis, Abraham en Yvonne. En zijn broer en zussen Rosetta, Sientje, Lea, Joël en Betsij met hun gezinnen. Ook de moeder van zijn vrouw is omgekomen.

Joods monument Utrecht.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen, Lehman