U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Cohen, Carolina geh. Vrieslander

Cohen, Carolina geh. Vrieslander

  • Geboren 23-07-1913 te Oldenzaal
  • Overleden 21-05-1943 te Sobibor, Polen – 29 jaar
  • D.v. Daniël Cohen, koopman, en Johanna Roozendaal
  • Gehuwd in 1939 met Hijman Pines Vrieslander, rabijn

Het gezin Cohen woonde met hun twee kinderen aan de Poortstraat 21 te Oldenzaal. Carolina vertrok in september 1936 naar Hilversum.

Hijman Vrieslander werd in maart 1939 geïnstalleerd als secretaris en voorganger van de Israëlitische gemeente in Steenwijk. Hij was toen pas 25 jaar en hij studeerde nog om zijn opleiding als rabbijn te voltooien. Na hun huwelijk woonden ze aan de Gasthuisstraat 12 te Steenwijk, waar hun twee kinderen werden geboren.

Hijman Vrieslander was voor Steenwijk de vertegenwoordiger van de Joodsche Raad. Het kantoor van de Raad was hier ook gevestigd. Vanaf mei 1942 werden hier ook kleermakerscursussen gegeven voor werkloze Joodse mannen die uit overheidsdienst waren ontslagen of van wie het bedrijf door de Duitsers was gevorderd. De cursussen duurden tot juli 1942 toen de Joodse mannen naar het werkkampen moesten.

Carolina en haar kinderen kwamen op 7 september 1942 in kamp Westerbork.  Haar man op 3-5 oktober vanuit het werkkamp Ruinen. Ze gingen op 18 mei 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar man en de kinderen Mirjam en Daniël. En haar vader en moeder, broer Abraham en haar oma Carolina. Van de familie van haar man zijn z’n ouders en twee broers omgekomen.

Gedenkteken en Stolpersteine te Steenwijk.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Cohen Carolina geh. Vrieslander

Cohen, Carolina geh. Vrieslander