U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Brest, Salomon Isaac

Brest, Salomon Isaac

  • Geboren 16-02-1863 te Blokzijl
  • Overleden 04-06-1943 te Sobibor, Polen – 80 jaar
  • Z.v. Heiman Brest en Sophia Sijbilla Zendijk
  • Gehuwd in 1888 met Esther Duveen

Hij kwam in december 1880 vanuit Blokzijk als slagersknecht bij Hartog Kan aan de Grootestraat 2 te Oldenzaal. In december 1883 vertrok hij naar Amsterdam.

Zijn vader overleed toen Salomon twee jaar oud was. Zijn moeder was toen zwanger van het jongste kind. Zijn moeder overleed in 1901.

Na zijn huwelijk bleven ze in Amsterdam. Hij werd vader van drie kinderen. Salomon was eigenaar van de Fa. Brest, een slagerij aan de St. Antoniesbreestraat 84 te Amsterdam. Ze woonden aan de Oude IJselstraat 22 te Amsterdam, in het zogenaamde ‘Asterdorp’. Amsterdam stopte haar ‘ontoelaatbaren’ tussen 1927 en 1940 in een ommuurd heropvoedingskamp met een opzichteres. Doel was de asocialen van Asterdorp te verheffen, maar zij voelden zich vernederd en gestigmatiseerd.

Hij kreeg door zijn functie uitstel van transport. Hij kwam met zijn vrouw op 26 mei 1943 alsnog in kamp Westerbork. Op 1 juni gingen ze op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht. Zijn dochter Sophia en haar man stierven in 1942 in Amsterdam.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn dochter Sophia met haar man. Zijn kinderen Mozes en Ida hebben met hun gezin de oorlog overleefd. Ook de kinderen van dochter Sophia hebben overleefd. Zijn zus Betje was al voor de oorlog overleden. Zij was getrouwd met een broer van Salomon Boektje. Haar man Jozef en hun zeven kinderen hebben de oorlog niet overleefd. Van de familie van zijn vrouw is een broer omgekomen.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.