U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Boektje, Salomon

Boektje, Salomon

  • Geboren 03-02-1865 te Blokzijl-Steenwijkerkolk
  • Overleden 16-07-1943 te Sobibor, Polen – 78 jaar
  • Z.v. Isac Boektje, koopman, en Helena Kats
  • Gehuwd in 1899 met Hester van Gelderen

Salomon was sinds mei 1884 dienstknecht bij Enoch Kan te Oldenzaal. In oktober 1884 vertrok hij weer naar Blokzijl.

Hij was de jongste van de vier kinderen, zijn tweelingzus overleed tijdens de geboorte. Zijn moeder overleed in 1905 en zijn vader in 1908. Hij werkte onder andere als oppasser in het jongensweeshuis te Amsterdam. Na zijn huwelijk woonden ze in Rotterdam en sinds 1925 aan de Heerenstraat 48 te Culemborg. Ze hadden geen kinderen. Zijn latere beroep was uitdrager en koopman.

Tijdens de oorlog woonde hij met zijn vrouw in het Israëlitisch Oude Mannen- en Vrouwenhuis ‘Newee Sjalom’ aan de Neuhuyskade 92-94 te Den Haag. Ze kwamen op 6 juli 1943 in kamp Westerbork. Op 13 juli gingen ze op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn broer Jozef met zijn zeven kinderen. Diens vrouw Betje Brest was al eerder overleden. Ze was een zus van Salomon Brest. Zijn zus Grietje was al voor de oorlog overleden, haar kinderen hebben de oorlog niet overleefd. Van de familie van zijn vrouw zijn twee zussen en een broer omgekomen.

Joods monument te Den Haag.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.