U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers A t/m C » Bijster, Johan Christiaan

Bijster, Johan Christiaan

  • Geboren 05-12-1894 te Haarlem
  • Overleden 30-03-1945 te Oldenzaal – 50 jaar
  • Z,v. Gilles Bijster en Sara Catharina Hendriks
  • Gehuwd in 1916 met Jacoba Hensen

Hij werd geboren in een gezin met zeven kinderen. Hij was betonwerker. Zijn vader overleed in 1931.

Johan woonde met zijn gezin aan de Cheribonstraat 26 te Haarlem.

Hij werd als dwangarbeider naar Duitsland gestuurd. Mogelijk is hij opgepakt tijdens de grote razzia van 6 december 1944, ook wel de Sinterklaasrazzia genoemd.

Johan kwam als afgekeurde dwangarbeider in het opvangcentrum van het Rode Kruis aan de Ootmarsumschestraat te Oldenzaal. Hier is hij door uitputting en hongeroedeem overleden.

In totaal zijn in Oldenzaal elf teruggekeerde dwangarbeiders overleden.

Begraven: Algemene Begraafplaats te Oldenzaal, herbegraven te Haarlem?

Oorlogsmonument te Haarlem.

*De mannen uit Haarlem en omgeving werden eerst in Amsterdam in een loods aan de Levantkade ondergebracht. Een poging om ze vervolgens, dicht op elkaar gepropt in het ruim van een aantal rijnaken, over het IJsselmeer te vervoeren naar Kampen mislukte. Het stormde hevig en de boten keerden weer terug. Daarna ging het per trein van Amsterdam naar Rees. Die trein werd soms beschoten door geallieerde vliegtuigen en reed vaak niet erg snel. Van die gelegenheid maakten waarschijnlijk meer dan 250 mannen gebruik om uit de trein te springen. Sommigen bekochten die sprong met de dood, veel anderen wisten onder te duiken of weer in Haarlem terug te keren. We gaan ervan uit dat ongeveer duizend mannen terechtkwamen in het kamp Rees.

In de koude, harde wintergrond moesten de dwangarbeiders in groepen van vijftig man schuttersputten, loopgraven en tankgrachten aanleggen. Door de tekortschietende voeding en de belabberde onderkomens verslechterde de conditie van de mannen al snel. Ze vermagerden zienderogen; ziekten als dysenterie braken uit. Op het kampterrein lagen poelen fecaliën en al dan niet bevroren plassen urine. Bovendien waren lijfstraffen en mishandeling aan de orde van de dag.

Verhaal: Quarantainedienst tijdens de oorlog