U bent hier: Welkom » Personen » Slachtoffers S t/m Z » Wolbers, Gerardus Johannes Hendrikus

Wolbers, Gerardus Johannes Hendrikus

  • Geboren 14-04-1923 te Oldenzaal
  • Overleden 02-04-1945 te Lemselo, Weerselo – 21 jaar
  • Z.v. Gerardus Johannes Wolbers, landbouwer, en Susanna Oude Monnink

Het gezin wisselde enkele keren van woonplaats tussen Oldenzaal en Lemselo. Ze woonden voor 1933 aan de Tulpstraat 7 en aan Op den Koem 13 te Oldenzaal. Gerard was de oudste  van de zes kinderen. Sinds oktober 1933 woonden ze aan de huidige Hondeborgweg te Lemselo. Hij was metselaar en lid van de B.S.

Samen met een stel vrienden was Gerard eind 1941, begin 1942 op de zaterdagavond naar dansschool Kolmschot aan de Bentheimerstraat geweest. Op weg naar huis werden de knapen opgepakt tijdens een razzia van de Duitsers. De fiets van Wolbers bleef achter bij de dansschool toen hij werd afgevoerd door de Duitse soldaten. Hij slaagde er nog wel in een foto van hemzelf op straat te gooien. Achterop die foto, een dag later teruggevonden door klootschieters en weer afgeleverd bij zijn ouders, schreef Gerard dat hij elders in het land tewerkgesteld zou worden. Hij slaagde erin te ontsnappen, maar moest zich thuis schuilhouden in een houtwal achter de ouderlijke woning.

Gerard was op de dag van de bevrijding naar Oldenzaal geweest. Op de terugweg hadden zich ook Gerard  Nijhuis, B.S.-er Jan Nijhuis (Roasboer) en een knecht uit Saasveld bij hem aangesloten. Ze waren gekleed in blauwe overalls met een oranje band om de bovenarm, die hen herkenbaar maakte als BS’ers. Onderweg kwamen ze op de  Lemselose es een auto met vluchtende Duitsers tegen, er werd meteen op hen geschoten. De knecht rolde bliksemsnel in een sloot. Jan Nijhuis vluchtte gewond naar een boerderij. Gerard Wolbers werd door zijn keel geschoten en was op slag dood. Gerard Nijhuis raakte zwaargewond door een zogenaamde dumdumkogel en overleed uiteindelijk aan de gevolgen hiervan.

Begraven: R;K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Gedenksteen in de kapel op de Tankenberg en in het gemeentehuis te Oldenzaal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

Verhaal: Na 75 jaar de juiste achternaam

Wolbers Gerard

 

 

 

 

 

 

Wolbers Gerard Wolbers Gerard Wolbers GerardWolbers Gerard