U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Wolbers, Gerardus Johannes Hendrikus

Wolbers, Gerardus Johannes Hendrikus

  • Geboren 14-04-1923 te Oldenzaal
  • Overleden 02-04-1945 te Lemselo, Weerselo – 21 jaar
  • Z.v. Gerardus Johannes Wolbers, landbouwer, en Susanna Oude Monnink

Het gezin wisselde enkele keren van woonplaats tussen Oldenzaal en Lemselo. Ze woonden voor 1933 aan de Tulpstraat 7 en aan Op den Koem 13 te Oldenzaal. Gerard was de oudste van de zes kinderen. Sinds oktober 1933 woonden ze aan de Ootmarsumsedijk 3a te Lemselo. Hij was metselaar en lid van de B.S.

Samen met een stel vrienden was Gerard eind 1941, begin 1942 op de zaterdagavond naar dansschool Kolmschot aan de Bentheimerstraat geweest. Op weg naar huis werden de knapen opgepakt tijdens een razzia van de Duitsers. De fiets van Wolbers bleef achter bij de dansschool toen hij werd afgevoerd door de Duitse soldaten. Hij slaagde er nog wel in een foto van hemzelf op straat te gooien. Achter op die foto, een dag later teruggevonden door klootschieters en weer afgeleverd bij zijn ouders, schreef Gerard dat hij elders in het land tewerkgesteld zou worden. Hij slaagde erin te ontsnappen, maar moest zich thuis schuilhouden in een houtwal achter de ouderlijke woning.

Gerard was op de dag van de bevrijding naar Oldenzaal geweest. Hij was kort na de middag samen met Jan Nijhuis (Roosboer) op weg naar huis. Beiden waren gekleed in een blauwe overall met een oranje band om de bovenarm, die hen herkenbaar maakte als B.S.-ers en die ze mogelijk net hadden opgehaald. Onderweg troffen ze Gerard Nijhuis en Gerard Bekhuis, die vanuit Saasveld op weg waren naar Oldenzaal. Ze liepen, komend van Stoolhuis, op de Lemseler Esch toen er op de Lemselosestraat een auto met vluchtende Duitsers langsreed. Er werd meteen op hen geschoten. Jan Nijhuis heeft nog teruggeschoten maar werd daarna zelf geraakt. Hij vluchtte gewond naar een boerderij. Gerard Bekhuis rolde bliksemsnel in een sloot. Gerard Wolbers werd door zijn keel geschoten en was op slag dood. Gerard Nijhuis raakte zwaargewond door een zogenaamde dumdumkogel en overleed uiteindelijk aan de gevolgen hiervan.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Gedenksteen in de kapel op de Tankenberg en in het gemeentehuis te Oldenzaal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Provinciaal Verzetsmonument te Markelo.

*Bijna 75 jaar stond zijn naam fout geschreven op meerdere plaquettes in de stad. Die fout uit het verleden is hersteld. Oorlogsslachtoffer Gerard Wolbers is eindelijk verlost van die storende ‘t’. Na al die jaren had zijn familie nergens meer op gerekend. Per abuis stond de achternaam van hun broer en oom Gerard Wolbers niet correct geschreven (Wolbert in plaats van Wolbers) op drie plaquettes ter herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog op Oldenzaals grondgebied. Niemand die zich daar nog aan leek te storen. Maar bij een klein groepje Oldenzalers groeide de afgelopen jaren de behoefte om dit kleine foutje uit het verleden te herstellen. In alle stilte is dat nu gebeurd. Driekwart eeuw nadat hij op de Lemselose Es werd doodgeschoten door een groep Duitse soldaten, uitgerekend op de dag dat Oldenzaal werd bevrijd, kreeg Gerard Wolbers zijn correct geschreven achternaam terug.

Verhaal: Na 75 jaar de juiste achternaam

Wolbers Gerard

 

 

 

 

 

 

Wolbers Gerard Wolbers Gerard Wolbers GerardWolbers Gerard