U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Weiss, familie

Weiss, familie

  • Heli Weiss, de grootvader
  • Memmie Weiss, dochter van Heli
  • Maten Weiss, dochter van Heli
  • Pollo Weiss, schoonzoon van Heli, getrouwd met Maten
  • Kalo Weiss, zoon van Pollo en Maten en kleinzoon van Heli
  • Karl-Willi ‘Jongen’ Weiss, kleinzoon van Heli

De familie Weiss behoorde tot de Sinti. Ze woonden sinds 26 juli 1943 aan de Poortstraat 21 te Oldenzaal. Sinds 8 december woonde hier ook de familie Braun. Ook de familie Houssodin heeft hier gewoond.

De familie bestond uit handelaren, vioolbouwers en vooral muzikanten. Ze hadden gezamenlijk een Koninklijk Orkest en hebben zelfs gespeeld voor Keizer Wilhelm en Koningin Victoria. Hun voorouders reisden eeuwenlang door vele landen met hun woonwagens. Tot op een dag in 1943 het reisverbod voor woonwagens werd ingevoerd door nazi-Duitsland. De wielen van woonwagens moesten eraf of werden in beslag genomen, net als de paarden die van de Sinti waren. 

In de nacht van 15 op 16 mei 1944 werden in Oldenzaal – als enige plaats in Overijssel – tijdens een landelijke razzia ’s morgens om vier uur zes leden van de familie Weiss uit hun woning aan de Poortstraat gehaald. Dat gebeurde in opdracht van de Duitse bezetter door twee Oldenzaalse marechaussees. Vermoedelijk onder het mom van een identificatiecontrole. Naast de zes Sinti verbleven drie leden van de familie Braun in het huis. Ook zij werden opgepakt en op transport gesteld naar Westerbork. Kort na aankomst in Westerbork zijn de drie leden van de familie Braun vrijgelaten. Zij waren namelijk woonwagenbewoners en geen Sinti of Roma.

De familie Weiss werd op 19 mei weggevoerd met het beruchte ‘zigeunerstransport’. Ze stierven in verschillende concentratiekampen of tijdens de dodenmarsen. Van deze trein werden filmbeelden gemaakt van onder andere Settela, het Sinti-meisje dat uit de wagondeuren naar buiten kijkt.

Alle uit Oldenzaal weggevoerde familieleden zijn omgebracht. Zes andere leden van de familie Weiss waren kort voordat de razzia plaatsvond, vertrokken uit de woning omdat ze het in Oldenzaal niet meer vertrouwden in verband met de vele N.S.B.’ers. Door onder te duiken hebben zij de oorlog overleefd.

Monument in de Herdenkingstuin te Oldenzaal.

Herdenkingsbank en plaquette aan de Poortstraat 21 te Oldenzaal.

Weiss familie

Weiss familie

Weiss familie