U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Veen van der, Hijlke Watze

Veen van der, Hijlke Watze

  • Geboren 27-06-1899 te Amsterdam
  • Overleden 18-01-1945 te Neuengamme, Duitsland – 45 jaar
  • Z.v. Tjebbe van der Veen, opzichter HIJSM, en Debora Holkema
  • Gehuwd in 1924 met Geertruida Hinlopen

Het gezin Van der Veen woonde van april 1903 tot mei 1904 op A 770 te Oldenzaal. Ze kwamen uit Bloemendaal en vertrokken met hun toen drie kinderen naar Lisse. Ze woonden daarna nog in verschillende plaatsen. Zijn vader was opzichter bij de Hollandse IJzeren Spoorweg Maatschappij, hij overleed in 1925.

Hijlke was bouwkundige. Na zijn huwelijk verhuisden ze enkele keren tot ze in januari 1936 in Haskerland kwamen te wonen, waar hij gemeentearchitect werd. Eerder verloren ze hun enkele weken oude zoontje, verdere kinderen zijn niet bekend.

Als gemeentearchitect van Haskerland wist hij kaarten uit het bevolkingsregister en blanco persoonsbewijzen te ontvreemden. Ook verspreidde hij het illegale blad De Vonk. Het is niet duidelijk wat de oorzaak van zijn arrestatie is geweest. Er zijn aanwijzingen die in de richting van zijn openlijke vijandige houding tegenover de bezetter wijzen, maar ook verraad is niet uitgesloten. Hij werd op 1 februari 1944 gearresteerd en overgebracht naar de gevangenis in Leeuwarden en daarna naar kamp Vught. Op 9 mei werd hij overgebracht naar het concentratiekamp Sachsenhausen.

Op 16 oktober kwam hij in het concentratiekamp Neuengamme, waar hij drie maanden later is overleden.

Monument bij de N.H. Kerk te Joure.

Veen van der Hijlke

Veen van der Hijlke

Veen van der Hijlke