U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Themans, Bernard Salomon

Themans, Bernard Salomon

  • Geboren 05-04-1909 te Oldenzaal
  • Overleden 20-03-1943 te Sobibor, Polen – 33 jaar
  • Z.v. Maurits Themans, sigarenwinkelier, en Sientje van Creveld
  • Gehuwd in 1935 met Judikje Simons

Het gezin woonde met hun drie kinderen aan de Kloosterstraat 1 te Oldenzaa. Ze vertrokken in mei 1926 naar Den Haag, maar kwamen drie maanden later weer naar Oldenzaal. Nu woonden ze aan de Markt 4. Bernard vertrok in februari 1927 naar Steenwijk. Zijn vader overleed in 1930 te Oldenzaal en zijn moeder in 1937 te Enschede. Bernard was godsdienstleraar.

 Na hun huwelijk woonden ze in het Centraal Israëlitisch Weeshuis aan de Nieuwe Gracht 92 te Utrecht, waar ze ‘vader en moeder’ van de weeskinderen waren. Samen kregen ze twee kinderen.

 In het begin van 1942 had het weeshuis ongeveer veertig pupillen, tien verzorgers en dertig gastkinderen die na de Kristallnacht uit Duitsland waren gevlucht. De uit Duitsland gevluchte kinderen werden in februari 1942 door de Duitsers naar Kamp Westerbork gedeporteerd. In oktober 1942 moesten alle resterende kinderen en het voltallige weeshuispersoneel weg. Op een enkeling na werden ze allemaal vermoord in de concentratiekampen.

Bernard en zijn vrouw kregen de gelegenheid te ontsnappen, maar verkozen bij de kinderen te blijven. Ze verhuisden eerst naar een weeshuis in Amsterdam, als woonadres staat aangegeven Houtmarkt 10. Ze kregen uitstel van transport, maar op 11 februari 1943 kwamen ook zij met hun gezin in kamp Westerbork. Ze gingen op 17 maart 1943 op transport naar het concentratiekamp Sobibor, waar het hele gezin kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer evenals zijn vrouw en de kinderen Sonja en Leon. Zijn zussen Elisa en Heina hebben de oorlog overleefd. Van de familie van Judik is een broer overmgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Utrecht.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

*Judik Simons maakte in 1928 deel uit van de Nederlandse damesgymnastiek equipe die tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam een gouden medaille won.