U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Tempel, Franciscus Jacobus Ludwig

Tempel, Franciscus Jacobus Ludwig

  • Geboren 20-03-1898 te Hilversum
  • Overleden 25-07-1944 te Bunnik – 46 jaar
  • Z.v. Petrus Nicolaas Tempel, koopman, en Gerarda Maria Bernardina Frericks
  • Gehuwd geweest met Sophia Wilhelmina Johanna ten Cate
  • Gehuwd in 1933 met Berendina Andrea Getkate

Frans woonde van half november 1930 tot maart 1932 bij de familie Wibier aan de Markt 10 te Oldenzaal. Hij was toen muziekleraar. Hij was de oudste uit een gezin met vijf kinderen, dat later in Enschede woonde. Hij was eerder grossier-winkelier in galanteriën en huishoudelijke artikelen.

Hij trouwde in 1923 met Sophia ten Cate. Ze woonden toen korte tijd in het Duitse Elberfeld en daarna weer in Hengelo. Samen kregen ze twee kinderen. Dit huwelijk werd in november 1930 ontbonden, waarna hij naar Oldenzaal vertrok. Hij trouwde later met Berendina Getkate en woonde met haar in Lonneker, samen kregen ze vier kinderen.

Frans was musicus, hij speelde piano in een jazzband uit Enschede. Ook was hij onder de naam ‘Henk’ Tempel een bekende voetballer. Hij speelde als doelman voor HVV Tubantia toen hij in de selectie van het Nederlands voetbalelftal voor de Olympische Zomerspelen in 1920 opgenomen werd. Hij kwam niet in actie en kreeg ook geen bronzen medaille uitgereikt. Tijdens het toernooi kwam hij wel in opspraak in een conflict tussen de spelers en de NVB, dat ontstond naar aanleiding van de armoedige wijze waarop het Nederlandse team gehuisvest was. Samen met Jan de Natris, Jaap Bulder en Evert van Linge werd hij verwijderd uit het team. Toen dit tot een spelersstaking dreigde te leiden, werd die verwijdering omgezet in een schorsing voor de beslissende wedstrijd om zilver en brons.

In de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het verzet. Hij verzamelde militaire informatie voor de verzetsgroep rond Guus Fikkert die in Twente actief was. Op 25 augustus 1943 werd de groep na verraad gearresteerd door de gestapo. Begin 1944 werd hij ondergebracht in het ‘Oranjehotel’ te Scheveningen. Ook zijn vrouw was betrokken bij het verzet. Zij verrichtte onder andere spionagewerk op het vliegveld te Buurse.

Frans werd op 25 juli op Fort Rijnauwen nabij Bunnik samen met Fikkert en vier anderen gefusilleerd. Zijn vrouw heeft van begin 1944 tot juli 1945 vastgezeten in een twaalftal tuchthuizen in Nederland en Duitsland.

Fort Rijnauwen werd in eerste instantie voornamelijk gebruikt als munitieopslagplaats. Manschappen werden gehuisvest in een barak, terwijl de officieren hun onderkomen vonden in kasteel Rijnauwen. Tijdens de oorlog lieten de Duitsers vrijwel niemand op het fort toe, maar na de oorlog bleek pas welke gruwelijkheden zich hier hadden afgespeeld. Uit getuigenissen bleek dat de Duitsers sinds 1942 met grote regelmaat Nederlandse en Belgische verzetsstrijders op het fort fusilleerden. Exacte aantallen zijn niet bekend, maar volgens verhalen zou het tussen de 250 en 500 verzetsstrijders betreffen. Wie al deze slachtoffers zijn en waar zij precies zijn begraven is onbekend. Waarschijnlijk is dat ze in anonieme massagraven op de Utrechtse begraafplaatsen zijn begraven.

Tempel Frans

Tempel Frans