U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Suskind, Saartjen

Suskind, Saartjen

  • Geboren 18-11-1872 te Denekamp.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 70 jaar.
  • D.v. Salomon Suskind, koopman, en Betje Cohen.

Ze was van augustus 1895 tot september 1896 dienstmeisje bij de weduwe Zwartz-Spanjaard te Oldenzaal. Daarna was ze dienstmeisje bij het gezin van Alfred Bendien en Marianne Cohen te Ootmarsum. Verder werkte ze tot 1908 nog in Beverwijk en Amsterdam.

Saartjen was de jongste uit een gezin met tien kinderen. Haar vader overleed in 1899 en haar moeder in 1916. Ze woonde met haar broer Hartog aan de Brink 10 te Denekamp, waar ze een snoepwinkeltje en een vishandel hadden. Saartjen beheerde de snoepwinkel, Hartog ging vrijdags rond met zijn viskar.

Saartjen en Hartog werden in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork. Ze werden op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar broer Hartog, haar broers Samson en Abraham en haar zus Diena met deels hun gezinnen. Twee dochters van Diena hebben de oorlog overleefd. Haar broer Herman en zus Jette waren al voor de oorlog overleden, hun kinderen zijn deels omgekomen.

Joods monument en Stolpersteine te Denekamp.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Suskind Saartjen

Spier-Salomons Eva