U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Süskind-Kessler, Frieda

Süskind-Kessler, Frieda

  • Geboren 05-06-1885 te Siegen, Duitsland
  • Overleden 25-10-1944 te Auschwitz, Polen – 59 jaar
  • D,v. Mozes Kessler en Lina Rotschild
  • Weduwe van Heijman Süskind

Sinds maart 1913 woonde de familie Süskind met hun drie zoons Walter, Karl en Alfred in Oldenzaal. Ze woonden korte tijd aan de Denekamperstraat 17 en daarna aan de Kerkstraat 22. Ze woonden eerder in Lüdenscheid en Unna. In december 1915 vertrokken ze naar het Duitse Giessen. Haar man Heijman is daar in 1931 overleden. Zijn vader was een geboren Denekamper.

De vader van Frieda had in Giessen drie panden, zij gingen wonen aan het pand aan de Neuenweg 29. Na de geboorte van drie zoons wilden ze graag een meisje adopteren. Maar toen ze in het weeshuis te Giessen kwamen was één jongetje zo aanhankelijk en lief dat ze hem adopteerden. En zo kwam Robert Salzberg als vierde jongen in hun gezin. Nadat de erfenis op was en zelfs hun huis geveild werd, moest de familie verhuizen.  Er was geen geld meer voor de studie van de kinderen, ze moesten noodgedwongen van school af en aan het werk. Na het overlijden van haar man, viel de familie min of meer uit elkaar. Walter werkte in Keulen en Alfred vertrok naar Hagen, Zoon Karl kreeg verkering met de Amsterdamse Marie Schickedanz, een niet-Joodse vrouw, wat bij zijn moeder niet in goede aarde viel. In 1933 verhuisde Karl met zijn vrouw en zoon Hans naar Amsterdam. Frieda woonde met Robert bij haar zus in Lüdenscheid, later werd ze huishoudster in Düsseldorf.

Toen de omstandigheden in Duitsland dreigender werden, vertrok ook de rest van de familie naar Nederland. Gezien hun dubbele nationaliteit in verband met hun Nederlandse grootouders gaf dat geen problemen. Ook Alfred was ondertussen met een niet-Joodse getrouwd, samen kregen ze drie kinderen. Robert had nog een oom in Amerika. Walter drong er bij Robert op aan contact met zijn oom te zoeken en voor zijn veiligheid naar Amerika te vertrekken, wat in 1937 is gelukt. In september 1938 verhuisde Frieda naar haar zoon Walter met zijn gezin, dat sinds maart 1938 aan de Burgemeester Mathonstraat 7 te Bergen op Zoom woonde. Ook zijn schoonmoeder kwam bij hen wonen. In maart 1942 moesten allen gedwongen naar Amsterdam verhuizen, ze woonden hier aan de Prinsengracht 51 te Amsterdam.  

Frieda kwam op 29 september 1943 in kamp Westerbork., evenals Walter met zijn gezin en zijn schoonmoeder.  Ze ging op 31 juli 1944 samen met Walter’s schoonmoeder op transport naar het concentratiekamp Theresienstadt. Op 23 oktober werd Frieda doorgestuurd naar kamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht. De schoonmoeder van Walter overleed op 25-04-1945 in Theresienstadt.

Holocaustslachtoffer, evenals zoon Walter met zijn gezin. Haar kinderen Karl en Alfred hebben door hun gemengde huwelijk samen met hun gezinnen de oorlog overleefd.

Joods monument te Bergen op Zoom.

Namenwand in de synagoge van Bergen op Zoom.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Verhaal: Kind in Oldenzaal

Süskind Walter en Süskind -Kessler

Walter met zijn familie in mei 1942. Rechtsachter Walter, linksvoor zijn vrouw met dochtertje Yvonne – verder zijn broers met hun gezinnen, zijn moeder en zijn schoonmoeder