U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Steinmeijer, Johannes Bernardus Josephus

Steinmeijer, Johannes Bernardus Josephus

  • Geboren 31-03-1921 te Losser
  • Overleden 05-05-1943 te Oldenzaal – 22 jaar
  • Z.v. Johannes Gerhardus Josephus Steinmeijer, landbouwer, en Geertruida Haarman

Hij was de oudste uit het gezin dat woonde aan de Leemsteeg 29 te Noord-Berghuizen. Hij was transportarbeider, zijn vader had een transport- en grondverzetbedrijf annex kolenhandel.

Jan was ‘s morgens met de fiets naar zijn werk op het vliegveld Twente gegaan. Zijn werkzaamheden omvatten onder meer ook met paard en wagen, samen met zijn collega Linderhof, post ophalen van het station Oldenzaal. De paarden en ander materieel waren ondergebracht in de schuren van de houtzagerij Smulders aan de straatweg Enschede-Oldenzaal hoek Vliegveldweg. Op de bewuste avond was hij rond 20.00 uur voor de betreffende schuren bezig het paard in te spannen. Gedurende deze bezigheden naderde vanuit Enschede een Duits legervoertuig bemand met SS of Grüne Polizei met achter op een mitrailleur in stelling. Ter hoogte van genoemd kruispunt minderde het vaart. De mitrailleur werd gedraaid en het drietal en ook nog een overbuurman die buiten in zijn tuin stond werden onder vuur genomen. Een van de kogels trof Jan in de hartstreek.

Hij werd naar het R.K. Ziekenhuis in Oldenzaal vervoerd waar hij een dag later ‘s avonds overleed. Jan was nota bene tijdens zijn werkzaamheden voorzien van een speciale armband en een vergunning. Toch werd hij het slachtoffer van het zogenaamde Standrecht tijdens de April-meistakingen van 1943, waarin was bepaald dat een samenscholing met meer dan vijf personen verboden was. Ook moest iedereen vanaf 20.00 uur binnen zijn. Het Standrecht werd door Rauter op 30 april afgekondigd en op 15 mei 1943 opgeheven.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal, vak B, rij 7 nr. 21.

Steinmeijer Johannes Bernardus Joseph