U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Beelaerts van Emmichoven, Maria Hendrika geh. von Steiger

Beelaerts van Emmichoven, Maria Hendrika geh. von Steiger

  • Geboren 15-08-1876 te Oldenzaal
  • Overleden 30-10-1944 te Bandung, Indië – 68 jaar
  • D.v. Pieter Matthijs Beelaerts van Emmichoven, advocaat, en Maria Hendrika Stork
  • Gehuwd in 1900 met Jonkheer Karl Arthur Alfred von Steiger, kapitein infanterie

Het gezin woonde met hun acht kinderen tot juni 1891 op A 694 te Oldenzaal. Haar vader, Heer van Emmichoven, Ganseijk en Waardhuizen, was griffier van het Kantongerecht te Oldenzaal en van 1874 tot 1890 gemeenteraadslid te Oldenzaal.  Zijn dochter Johanna was getrouwd met Karel Bernard van Wulfften Palthe.

Het gezin vertrok naar Den Haag. Haar moeder overleed in 1906 en haar vader in 1923 te Den Haag. Hij vermaakte 400 gulden aan de Nutsschool te Oldenzaal. Haar oudste broer Agatus was Burgemeester en secretaris van Bergschenhoek.

Maria trouwde met de uit Zwitserland afkomstige Jonkheer Karl Arthur Alfred von Steiger. Hij was officier, laatstelijk majoor in Nederlandse dienst, glasschilder en houtsnijkunstenaar. Het gezin woonde in Arnhem, Leeuwarden en in Bilthoven. Samen kregen ze drie kinderen, hun jongste dochter overleed in 1919. Hun dochter jkvr. Julia Libussa Maria Theresia von Steiger trouwde met ds. Samuël Anne van Hoogstraten, predikant en lid van de familie Van Hoogstraten. Dochter Jkvr. Maria Hendrika von Steiger, laatste telg van de Nederlandse tak van de familie Von Steiger, trouwde met dr. Daniël Barends, rector van het Eerste Christelijk Lyceum te Haarlem.

Na het overlijden van haar man in 1938 vertrok ze naar Indië, waar haar dochters woonden. Hier kwam ze na de capitulatie in maart 1942 in het vrouwenkamp Tjihapit te Bandung, waar ze aan hongeroedeum is overleden. Ook haar schoonzoon Ds. Samuël van Hoogstraaten is hier in een interneringskamp omgekomen.

Begraven: Nederlands ereveld Pandu te Bandung, graf V nr. 445.

Nationaal Indisch monument te Den Haag.