U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Smit, Nicolaas Anne

Smit, Nicolaas Anne

  • Geboren 15-05-1904 te Kranenburg, Duitsland
  • Overleden 20-09-1950 te Medan, Indonesië – 46 jaar
  • Z.v. Nicolaas Smit, stationsambtenaar, en Geertruida Stolp
  • Weduwnaar van Hermina Jantina Johanna Franke
  • Gehuwd in 1948 met Hendrika Louisa Gertrudis Goeman

Het gezin woonde met hun drie kinderen van mei 1915 tot januari 1917 aan de 2e Eekteweg 2 te Oldenzaal. Na twee jaar in Amersfoort te hebben gewoond, kwamen ze weer naar Oldenzaal. Nu woonden ze aan de Scholtendijk 37. Vader was assistent bij de HIJS (Hollandsche IJzeren Spoorweg Maatschappij). Hij overleed in 1936 te Oldenzaal. Zijn moeder overleed in 1966.

Nicolaas was de oudste. Hij zat van september 1920 tot september 1922 op de Kweekschool voor de Zeevaart aan de Prins Hendrikkade 187 te Amsterdam. Na zijn huwelijk in 1927 woonden ze aan de Bleekstraat 18 te Oldenzaal. In juni 1930 vertrokken ze naar Indië, waar hun dochter werd geboren. Zijn vrouw overleed in 1938 in Indië. Nicolaas was 1e stuurman bij de Holland America Lijn. Later werkte hij als opzichter van theeplantages. Zijn dochter woonde na het overlijden van haar moeder bij de familie Franke aan de Scholtenhoeklaan 13 te Oldenzaal.

Hij kwam na de capitulatie in maart 1942 in Japanse krijgsgevangenschap. Op zijn interneringskaart staat hij vermeld als stadswacht in Medan, Sergeant 1e klas Army. Hij werd ingezet bij de bouw van de beruchte Birmaspoorweg.

Eind december 1947 kwam hij voor een half jaar naar Oldenzaal. Hij woonde toen aan de Scholtenhoeklaan 13. Hij trouwde daar in mei met Hendrika Goeman en vertrok in juni weer naar Indië. Hij werkte toen op de plantage Kajoe Aro, de grootste theeplantage ter wereld. Zijn dochter bleef bij de familie Franke in Oldenzaal. 

Hij is in Medam aan een niervergiftiging overleden, waarschijnlijk overgehouden aan de ontberingen bij de bouw van de Birmaspoorweg. 

Begraven op de Algemene Begraafplaats te Medan.

Herdacht in het gedenkboek Buiten Erevelden.

Nationaal Indisch monument te Den Haag.

Smit Nicolaas

Smit Nicolaas

Smit Nicolaas Smit Nicolaas