U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Sleijfer, Joachim Antonius

Sleijfer, Joachim Antonius

  • Geboren 26-11-1919 te Osnabrück, Duitsland
  • Overleden 09-10-1943 te Hannover, Duitsland – 22 jaar
  • Z.v. Joachim Josephus Sleijfer, muziekleraar, en Katharina Maria Sips

Het gezin woonde met hun acht kinderen sinds oktober 1939 aan de Haerstraat 9 te Oldenzaal. Zijn vader was muziekleraar en dirigent van het Antoniuskoor. Vader en moeder waren Nederlanders, de kinderen zijn allen in Osnabrück geboren. Joachim was bankwerker bij Stork in Hengelo.

De Duitse bezetters eisten via de arbeidsbureaus in het voorjaar van 1942 30.000 metaalarbeiders. In dat kader werden op 13 juni 1942 in Hengelo een groot aantal werknemers van Stork, Dikkers en de Heemaf naar de firma Hanomag in Hannover gezonden. Ook Joachim moest naar Hannover, waar hij zich opwierp als leider en vertrouwensman van de Storkianen in ballingschap. Hij woonde daar aan de Waldhausenstrasse 1 te Hannover.

Joachim is omgekomen bij het grootste geallieerde bombardement dat Hannover tijdens de oorlog heeft getroffen. Hierbij zijn 1245 personen omgekomen en 4000 huizen volledig vernield. Een kwart miljoen mensen werden dakloos.

Hij werd begraven op de begraafplaats Hannover-Seelhorst. Hij is samen met de Hengeloërs Herman Olbertz, Hendrik Hesselman, Gerhard Kosters, Wilhelm ten Heggeler en Herman Roolvink herbegraven in een gezamenlijk graf te Hengelo. Het monument op hun graf werd geschonken door de ex-Hannoveranen van Stork. Allen zijn omgekomen in en om Hannover, Herman Olbertz kwam om bij hetzelfde bombardement.

Begraven: Friedhof an der Seelhorst te Hannover-Seelhorst, herbegraven op de R.K. Begraafplaats te Hengelo.

Monument bij de machinefabriek Stork.

 

Sleijfer Joachim

Sleijfer Joachim