U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Schweiger, Lea

Schweiger, Lea

  • Geboren 26-07-1902 te Oldenzaal
  • Overleden 30-09-1942 te Auschwitz, Polen – 40 jaar
  • D.v. Jacob Schweiger, controleur, en Froukje Colfhof

Het gezin Schweiger woonde met hun vijf kinderen op A 421. Het jongste kind is hier als baby overleden. Ze zijn in januari 1906 naar Amsterdam vertrokken. De ook in Oldenzaal wonende Lea Minco-Schweiger was een tante van haar.

Lea was onderwijzeres. Ze besloot met haar zus Hendrina mee te gaan voor een voetreis over de wereld. Zij lieten kaarten drukken, waarop ze poseerden in Volendamse klederdracht, om onderweg te verkopen. In de tekst stond dat vrouwen net zo moedig waren als mannen en hun idealen ook op eigen kracht durfden na te jagen. Ze vertrokken in november 1927. Een jaar later hadden de twee zussen Istanboel bereikt. In Nederlandse kranten verschenen jubelende stukken over de ‘bekoorlijke globetrotters’. Ze trokken veel bekijks, maar Lea hield het voor gezien en keerde terug naar huis. Hendrina trok verder naar Palestina, dacht er serieus over daar te blijven, maar keerde na een half jaar terug naar Amsterdam.

Sinds april 1938 woonde ze bij haar zus Rika aan de Louise de Colignystraat 41 te Amsterdam. Ze werkte toen als corsettennaaister.

Ze kwam op 24 juli 1942 in kamp Westerbork. Ze ging op 31 juli op transport naar Auschwitz, waar ze bijna twee maanden later is omgekomen.

Holocaustslachtoffer, evenals haar ouders, haar zussen Klara, Rika met haar gezin, en haar zus Hendrina.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Schweiger Hendrina en Lea

Hendrina en Lea

Schweiger Lea