U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers S t/m Z » Schwarz, Johanna geh. Hartogs

Schwarz, Johanna geh. Hartogs

  • Geboren 01-02-1873 te Dinxperlo
  • Overleden 18-09-1944 te Eindhoven – 71 jaar
  • D.v. Philip Abraham Schwarz, koopman, en Sara Gans
  • Gehuwd 1909 met Jacques Jozef Hartogs, directeur exportslagerij

Zij was van december 1893 tot december 1894 dienstmeisje bij de weduwe Cophen te Oldenzaal. Daarna vertrok ze weer naar Dinxperlo.

Ze kwam uit een gezin met zes kinderen. Haar vader overleed al in 1884 in Dinxperlo en haar moeder in 1914 te Winterswijk. Na haar huwelijk woonden ze eerst in Winterswijk, Ze hadden geen kinderen. Haar man was eerst directeur van de nieuwe Zwanenbergvestiging in Winterswijk. Zijn moeder was een van Zwanenberg. Haar broer leidde de vestiging in Oss, het huidige Unilever. Ze woonden sinds januari 1922 aan de Prins Hendrikstraat 13 te Eindhoven. Bertha, de ongehuwde zus van Johanna, kwam tijdens de oorlog bij hen inwonen. Ze moesten tijdens de oorlog gedwongen verhuizen naar de Kleine Berg 46 te Eindhoven.

Ze hadden in verband met de functie van haar man als voorzitter van de Nederlands Insraëlitische Gemeente uitstel van transport. Ze besloten onder te duiken in Son en Breugel. Johanna was tegen het einde van de oorlog ernstig ziek. Zo ernstig dat ze ondergedoken op een zolderkamer eigenlijk niet meer verpleegd kon worden. De oplossing was dichtbij, maar ook ver weg. In La Sonnerie verzorgden de nonnen gewonden tijdens de oorlog. Maar terwijl de geallieerden in aantocht waren, was het veel te gevaarlijk om met een Joodse vrouw de straat op te gaan. Uiteindelijk timmerde de heer des huizes een doodskist, waarin ze alsnog heimelijk naar het klooster kon worden vervoerd. Maar ze was al te ziek en is tijdens de bevrijding van Son en Breugel op 18 september 1944 overleden. Haar zus Bertha kwam al op 16 november 1942 in kamp Westerbork. Zij is op 23-11-1942 in kamp Auschwitsch omgebracht.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Eindhoven.

Haar man heeft de oorlog overleefd. Hij trouwde later met Rosalie Wijnbergen en is in 1963 overleden. Haar broer Louis en zussen Helene en Malchen waren al voor de oorlog overleden, hun gezinnen zijn deels omgekomen.