U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Sanders, Leo

Sanders, Leo

  • Geboren 03-05-1864 te Gouda
  • Overleden 06-02-1942 te Gouda – 77 jaar
  • Z.v. Marcus Jacob Sanders en Leentje van Dantzig

Het gezin Sanders kwam in november 1866 met hun drie kinderen naar Oldenzaal. Hier werden nog twee kinderen geboren. Ze woonden op W 7 nr. 204 te Oldenzaal. Vader werkte hier als kantonbediende. In juli 1872 vertrokken ze weer naar Gouda.  

Leo woonde aan de Houtmansgracht 245a te Gouda. Hij werkte van 1882 tot 1940 als winkelbediende bij de tabakszaak van Vreumingen te Gouda. Hij was een uiterst gewaardeerde medewerker in de winkel, zowel bij de eigenaren als bij de klanten. Bij zijn 25-jarig jubileum maakte de kunstenares Elisabeth Stoffers een tekening van hem. Leo Sanders en zijn zuster Roosje beide ongetrouwd, waren mede het middelpunt bij het honderdjarig bestaan van de zaak op 6 oktober 1936. In juni 1940 gaf Leo te kennen nog enige jaren van zijn oude dag te willen gaan genieten. Op 28 juni hielp hij zijn laatste klant. De volgende dag was er een uitgebreid afscheid boven in de winkel. Hierbij waren ook Roosje en hun broer Henrij aanwezig.

Leo overleed thuis op 6 februari 1942. Van hem zijn verschillende foto’s en diverse dagboekaantekeningen bewaard. De tekening van Leo is tijdens de oorlog verloren gegaan.

Begraven: Joodse Begraafplaats te Gouda, in 1976 herbegraven op de Nieuwe Israëlitische begraafplaats te Wageningen.

Zijn broer Henrij en zus Roosje zijn tijdens de oorlog omgebracht.

Sanders Leo

 

Sanders LeoSanders Leo

Sanders Leo