U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Salomons, Eva geh. Spier

Salomons, Eva geh. Spier

  • Geboren 11-01-1867 te Denekamp.
  • Overleden 27-11-1942 te Auschwitz, Polen – 75 jaar.
  • D.v. Levi Salomons, koopman, en Jette Jacobi.
  • Weduwe van Levie Spier, koopman.

Eva was van november 1886 tot augustus 1887 dienstmeisje bij M. Meijer te Oldenzaal.

Ze kwam uit een gezin met vijftien kinderen. Ze kreeg als ongehuwde moeder in 1897 zoon Levie, die bij haar moeder opgroeide. Haar vader overleed in 1889 en haar moeder in 1911. Eva trouwde in 1906 met de weduwnaar Levie Spier en woonde met hem in Hoogeveen. Levie had al acht kinderen, samen kregen ze nog zoon Izak. Haar echtgenoot overleed in 1923 te Ruinen.

Eva kwam in 1924 samen met haar zoon Izak weer naar Denekamp, Izak vertrok twee jaar later naar Amsterdam. In september 1924 heeft ze haar zoon Levie Salomons voor de rechtbank te Almelo officieel erkend.

Ze werd in de nacht van 17 op 18 november 1942 vanuit Denekamp weggevoerd naar kamp Westerbork en werd op 24 november op transport gesteld naar het concentratiekamp Auschwitz, waar ze kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals haar zus Julia, haar broer Meijer en haar stiefkinderen Jakop, Barbara en Samuel met deels hun gezinnen. Haar zoons Levie en Izak met hun gezinnen hebben de oorlog overleefd. Haar broer Isak overleed in 1942 te Denekamp. Haar broers Philip, Compert, Wolf en Seligman waren al voor de oorlog overleden. Hun gezinnen zijn meest omgekomen. Eva was een tante van Aaltje, Joëla en Eva, en van Levie.

Joods monument en Stolperstein te Denekamp.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Spier-Salomons Eva Spier-Salomons Eva