U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Quist, Pieter Gerrit Barend

Quist, Pieter Gerrit Barend

  • Geboren 18-06-1894 te Denekamp
  • Overleden 01-03-1945 te Lahde-Minden, Duitsland – 50 jaar
  • Z.v. Cornelis Bernardus Quist, bouwkundige, en Magtilda Johanna van Blanken
  • Gehuwd in 1921 met Geertruida Maria Wilhelmina van Hees

Het gezin woonde met hun drie kinderen van april 1904 tot december 1905 op A 189d te Oldenzaal. Pieter was de oudste.

Het gezin woonde eerder in Denekamp. Door het werk van zijn vader verhuisden ze geregeld. Ze woonden achtereenvolgens in Hengelo, Delft, Amsterdam en opnieuw Hengelo. Zijn vader overleed in 1927 en zijn moeder in 1936 te Hengelo.

Pieter vertrok in 1918 naar Drunen en een jaar later naar Steenbergen. Pieter was inspecteur bij een verzekeringsmaatschappij. Hij woonde later met zijn vrouw en drie zoons aan de Grote Kerkstraat 28 te Steenbergen.

Hij was Reserve-Kapitein bij het 16e R.I. te Amersfoort, Rayon Chef voor de Inlichtingendienst en de oprichter en eerste commandant van de plaatselijke verzetsgroep en Ordedienst in Steenbergen. Hun activiteiten waren vooral gericht op het verzamelen van militaire informatie over de vijand en het verrichten van koeriersdiensten. Ook had hij onderduikers in huis.

De Duitsers werden over zijn activiteiten getipt en hij moest onderduiken in Limburg. Op 10 februari 1944 werd hij daar gearresteerd. Van half maart tot half juni 1944 zat hij gevangen in het Oranjehotel te Scheveningen. Via het Duitse Haaren kwam hij in augustus 1944 in het Arbeitserziehunglager te Lahde, Kreis Minden terecht, waar hij overleed. Hier was een klein kamp voor 600 tot 800 gevangenen, waar men doorgaans zo’n drie tot acht weken verbleef waarna tewerkstelling in de industrie volgde. De behandeling in het kamp werd als bijzonder wreed beschouwd.

Begraven: Ostarbeiter Friedhof te Bierde, Kreis Minden.

Monument op het Nederlands ereveld te Düsseldorf en gedenksteen te Lahde-Minden. 

Postuum onderscheiden met de Ridderorde van Leopold II 1940-1945. 

De Pieter Quiststraat in Steenbergen is naar hem vernoemd. 

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

 

Quist Pieter

Monument kerkhof Lahde-Minde

Quist Pieter Quist Pieter

Quist PieterQuist Pieter