U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Oudenaller, Johannes Wilhelmus

Oudenaller, Johannes Wilhelmus

  • Geboren 26-06-1876 te Hilversum
  • Overleden 12-02-1945 te Haarlem – 68 jaar
  • Z,v. Tijmen Oudenaller, vleeschhouwer, en Anna Maria Hettelder
  • Weduwnaar van Antonia Catharina Pasman
  • Gehuwd met Johanna Hendrica Wilhelmina Ammerlaan

Joop woonde van mei 1903 tot juni 1904 als kostganger bij schoenmaker Hulsbeke aan de Boterstraat 2 te Oldenzaal. Daarna vertrok hij weer naar Hilversum. Hij was letterzetter.

Hij kwam uit een groot gezin, waarvan er meerdere jong overleden, Zijn vader overleed in

1900 en zijn moeder in 1909 te Hilversum. Joop trouwde in 1912 met Antonis Pasman. Zij overleed in 1942. Ze hadden geen kinderen. Daarna trouwde hij met Johanna Ammerlaan. Ze woonden aan de Bordetstraat 23 te Hilversum.

Joop Oudenaller werkte als chef-drukker en bedrijfsleider bij drukkerij Ethner in Hilversum. De eigenaar van de drukkerij was een Duitser die sinds 1930 in Nederland woonde. Toen deze in het najaar van 1944 opgeroepen werd voor het Duitse leger, dook hij onder. Joop kreeg de beschikking over een van zijn drukpersen. Hij verplaatste de pers naar een ruimte elders in Hilversum. Vanaf eind november 1944 drukte hij hier twee- à driemaal per week vele honderden exemplaren van het illegale blad ‘De Vrije Gooi- en Eemlander’.

Door verraad werd hij op 8 februari 1945, tijdens zijn zet- en drukwerkzaamheden, door ‘foute’ politiemannen uit Hilversum gearresteerd en overgebracht naar het Huis van Bewaring in Amsterdam. Tijdens verhoren door de Sicherheitsdienst nam hij alle verantwoordelijkheid op zich. Een gearresteerde verzetscollega weigerde hij te herkennen. De namen van anderen noemde hij niet.

Op 12 februari 1945 werd hij als represaille voor het doodschieten van een Duitse onderofficier, met zeven andere verzetsstrijders bij de Jan-Gijzenbrug gefusilleerd. Op bevel van de bezetter werden zij in een provisorisch massagraf in de duinen bij Overveen begraven.

Herbegraven: Eerebegraafplaats Bloemendaal te Overveen, vak 35.

Monument executie 12 februari 1945 te Haarlem.

In 1955 werd in Hilversum een straat naar Oudenaller genoemd.

Oudenaller Joop Oudenaller Joop

Oudenaller Joop