U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Olde Weghuis, Johannes Jacobus Marinus

Olde Weghuis, Johannes Jacobus Marinus

  • Geboren 09-10-1917 te Losser
  • Overleden 14-05-1947 te Trawas, Indië – 29 jaar
  • Z.v. Johannes Bernardus Olde Weghuis, haltewachter NS, en Susanna Jacoba Gerritdina van Hooij
  • Gehuwd rond 1945 met Clemence Florence Maria Reuser

Het gezin woonde met hun vier kinderen tot augustus 1923 aan de 2e Stakenbeekweg 18 te Oldenzaal. Daarna woonden ze onder andere in Utrecht. Na het overlijden van zijn vader in 1931 kwamen ze weer naar Oldenzaal, waar ze woonden aan de Lyceumstraat 10 en sinds 1939 aan de Ootmarsumschestraat 46 te Oldenzaal. Johan was sergeant-vlieger.

In augustus 1939 vertrok Johan voor een jaar naar vliegveld de Kooij te Den Helder. En in september 1943 een jaar naar Utrecht. In augustus 1945 vertrok hij definitief uit Oldenzaal.  Na zijn huwelijk woonden ze aan de Lange Nieuwstraat 63 te Utrecht. Hun eerste en enige kind werd geboren op de dag dat hij is omgekomen.

Militair: Koninklijke Marine – Sergeant-vlieger.

Hij is gesneuveld tijdens een patrouillevlucht aan boord van de Firefly F24. De inzittende korporaal der Mariniers van Seggelen werd het vliegtuig uitgeslingerd en raakte buiten bewustzijn. De piloot Johan Olde Weghuis was waarschijnlijk bewusteloos of gewond geraakt en niet in staat om het – intussen in brand gevlogen – vliegtuig te verlaten. De korporaal werd de volgende dag door het Republikeinse leger gevangengenomen. Van hem is niets meer vernomen.

Begraven: Nederlands ereveld Kembang Kuning te Surabaya – Karel Doormanhof, vak A nr. 52.

Monument voor omgekomen Utrechters in Nederlands Indië.

Nationaal Indië-monument 1945-1962 te Roermond. 

Olde Weghuis Johannes Jacobus M.