U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Moerkotte, Gerhard Heinrich

Moerkotte, Gerhard Heinrich

  • Geboren 24-04-1898 te Nordhorn, Duitsland
  • Overleden 08-04-1945 te Hengevelde – 46 jaar
  • Z.v. Gerhardus Hermannes Moerkotte en Gesina Elisabeth Hemmers
  • Gehuwd in 1928 met Angela Helena Olde Wiverink

Gerhard woonde van mei tot november 1924 als kostganger bij Olde Wiverink aan de Langekampstraat 26 te Oldenzaal. Daarna vertrok hij naar de Walhofstraat 10 te Enschede.

Na zijn huwelijk woonden ze aan de Daalweg in Enschede, samen kregen ze twee kinderen. Hij was voor en tijdens de oorlog werkzaam als rangeerder bij de Nederlandse Spoorwegen. Hij studeerde voor seinwacht. Tijdens de algehele spoorwegstaking dook het gezin onder, waarbij ze uiteindelijk in Hengevelde terecht kwamen.

 Gerhard en zijn vrouw doken onder bij moeder en zoon Wolbers, hun dochters waren in de buurt ondergebracht. Hun huis aan de Daalweg werd intussen gevorderd door Duitse soldaten. Hij werd tijdens de bevrijding doodgeschoten door een Duitser.  Hij was met Hendrik Wolbers bij het kanaal in kerspel-Goor het paard aan het zoeken, dat door de Duitsers gestolen was. Hij werd doorzeefd met kogels door de Duitse scherpschutters, die aan de andere kant van het kanaal lagen. Wolbers ontkwam aan de kogelregen. Hier hebben de Duitsers nog vier dagen standgehouden. Een jong meisje van een jaar of twintig kwam daar op dezelfde manier om het leven. 

Begraven: R.K. Begraafplaats te Enschede.

N.S. Plaquette in het station te Eindhoven.

Monument voor Gevallen Spoorwegpersoneel te Utrecht.

Moerkotte Gerhard Heinrich

Moerkotte GerhardMoerkotte Gerhard Heinrich

Moerkotte Gerhard Heinrich