U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers M t/m S » Minco, David jr.

Minco, David jr.

  • Geboren 23-05-1915 te Oldenzaal
  • Overleden 31-01-1944 te Warschau, Polen – 28 jaar
  • Z.v. Salomon Minco, vertegenwoordiger, en Grietje van Hoorn
  • Gehuwd in 1940 met Charlotte Boas

Zijn ouders woonden aan Op den Koem 2 te Oldenzaal. Hier werd David geboren. Eind december 1916 verhuisden ze naar de Prins Hendrikstraat 5 in Ginneken, waar zijn zussen Betje en Sara zijn geboren. Eind januari 1924 vertrokken ze naar Breda en in september 1940 naar ‘t Stort Noord 9 te Amersfoort. Zijn ouders moesten in november 1942 gedwongen verhuizen naar de Muiderschans 155 te Amsterdam.

David was vertegenwoordiger. Na zijn huwelijk bleef hij met zijn vrouw Lotte op ‘t Stort Noord 9 (nu Snoeckgensheuvel 54) te Amersfoort wonen, ze hadden geen kinderen. Zijn ouders trokken kort daarna bij hem in om in de buurt van hun dochter Sara (schuilnaam Marga) te zijn, die TBC had en langdurig in Utrecht in het ziekenhuis was opgenomen.

 Hij gaf zich vrijwillig aan toen zijn vrouw in de trein werd opgepakt op weg naar een onderduikadres. Ze kwamen op 4 juni 1943 in kamp Westerbork. Ze gingen op 31 augustus op transport naar kamp Auschwitz, waar zijn vrouw na aankomst werd omgebracht. David werd in november naar kamp Warschau overgeplaatst, dat was gebouwd op de ruïnes van het voormalige getto in de Poolse hoofdstad. Hij is hier twee maanden later gestorven door diverse aandoeningen, zoals ontstekingen en bloedvergiftiging, een gevolg van de slechte hygiënische omstandigheden en de ondervoeding.

 Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw, zijn ouders en zijn zus Betje met haar man. Zijn zus Sara wist aan een arrestatie te ontkomen, ze dook onder en heeft de oorlog overleefd. In de onderduik werd ze Marga Faes genoemd, deze voornaam heeft ze aangehouden. Ze werd later bekend als de schrijfster Marga Minco.Van de familie van zijn vrouw hebben haar ouders en zus de oorlog overleefd.

Joods monument en Stolpersteine te Amersfoort.