U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Mazeland, Marinus Theodorus

Mazeland, Marinus Theodorus

  • Geboren 21-07-1925 te Oldenzaal
  • Overleden 06-03-1945 te Oldenzaal – 19 jaar
  • Z.v. Wilhelmus Johannes Mazeland, fabrieksarbeider, en Johanna Maria Tithof

Het gezin woonde met hun negen kinderen aan de Noordwal 56 te Oldenzaal. Marinus was elektromonteur bij Radio Sloot aan de Deurningerstraat.

Toen in het begin van de oorlog de Nederlanders hun radio moesten inleveren, zorgde Sloot er met zijn medewerkers voor dat in het illegale circuit toch radio’s beschikbaar bleven en gerepareerd konden worden. Ook werden zenders gebouwd om naar Engeland te kunnen zenden. Toen dit te gevaarlijk werd, zijn ze ermee gestopt. De Duitsers wisten van de technische kennis van Marinus en dwongen hem om voor de Wehrmacht verbindingen aan te leggen. Hij moest dit onder andere doen in de door de Duitsers gevorderde pastorie van de Plechelmusparochie. Het werken voor de vijand stond hem erg tegen en hij besloot op een geschikt moment onder te duiken.

In de buurt van Saasveld aan de Postweg vond hij eind 1942 bij de familie Scheurink een onderduikadres. Ook zijn achterbuurjongen Henk Koerselman was hier ondergedoken.

Marinus is overleden na een experiment met een lichtbom (fosforbom) aan de Saterslostraat te Gammelke. Met drie vrienden werd door het aanleggen van een hooispoor een lont gemaakt naar de bom toe. Door deze aan te steken werd getracht de bom te laten ontploffen. Dit lukte niet. Marinus liep ernaartoe om het vuur wat op te rakelen. Hij werd nog gewaarschuwd, maar het was al te laat. Er volgde een geweldige explosie waarbij Marinus zwaargewond raakte. Hij werd met paard en wagen naar het ziekenhuis in Oldenzaal gebracht, waar hij dezelfde avond aan zijn zware verwondingen is overleden.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.

Oorlogsmonument te Oldenzaal.

Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.

Mazeland Marinus TheodorusMazeland Marinus TheodorusMazeland Marinus Theodorus