- Geboren 29-11-1907 te Almelo
- Overleden 06-04-1945 te Diepenveen – 37 jaar
- Z.v. Izaäk Lindeman, chefkruier NS, en Henriette Bos
- Gehuwd in 1935 met Hendrika Elisabeth de Lange
Hein was de oudste uit het gezin met drie kinderen dat van december 1920 tot november 1926 aan de Kastanjestraat 19 te Oldenzaal woonde. Daarna vertrokken ze naar Wierden.
Na zijn huwelijk woonde hij aan de Manegestraat 9, Deventer. Hein was huisknecht. Ze hadden geen kinderen.
Hein was met zijn vrouw ondergedoken bij Stine Haverkamp aan de Brink 62 te Deventer. Ze zaten hier gedurende twee jaar boven haar etage ondergedoken. Stine kreeg op een kwade dag onverwacht bezoek van twee neven met N.S.B.-sympathieën. Die zagen meer bonkaarten liggen dan bij een alleenwonend persoon te verwachten waren. Op de vraag hoe ze daaraan kwam, heeft ze geantwoord dat die door haar in de brievenbus waren gevonden. Sindsdien werd haar huis in de gaten gehouden. Bij een inval werd Hein Lindeman meegenomen. Zijn vrouw ‘kletste zich eruit’ en werd niet gearresteerd. Volgens een andere versie werden ze beide meegenomen.
Hein kwam op de Oxerhof terecht. Het landgoed de Oxerhof ligt enkele kilometers ten zuidoosten van Deventer in de buurschap Oxe. Het landgoed werd in de loop van de oorlog door de Duitsers geannexeerd. In de eerste jaren was de Oxerhof een herstellingsoord voor aan het Oostfront gewond geraakte S.S.’ers. In 1944 werd het door de Sicherheitsdienst ingericht als kamp voor politieke gevangenen. Enkele dagen voor de bevrijding hield de S.D.-er nog veertig man gevangen. Terwijl de Canadezen al tot op enkele kilometers genaderd waren bracht de S.D. dertig gevangengenomen (voornamelijk) verzetsmensen over naar allerlei plekken in de stad Deventer. Tien verzetsmensen bleven om volstrekt onduidelijke reden in het huis gevangengehouden.
Toen de Canadezen op 6 april 1945 hier arriveerden ontdekten ze een met bloed bespatte muur en verse graven. In hun verslagen werd gemeld dat de lichamen vreselijke mishandelingen vertoonden en sommigen levend waren begraven. De tien slachtoffers hebben zelf de kuil moeten graven, dit zogenaamd om daar autobanden in te kunnen verbergen voor de op rukkende geallieerde troepen. Later op die dag bleek echter voor welk vreselijk doel deze kuil gegraven was. Eén van de slachtoffers was Hein Joseph Lindeman.
Holocaustslachtoffer, evenals zijn ouders en zijn zus Rebecca met haar man. Zijn vrouw heeft de oorlog overleefd. Over zijn zus Sophia is verder niets bekend. Zijn vrouw trouwde later met Levie van Essen, weduwnaar van oorlogsslachtoffer Evaline Süskind en vader van twee kinderen. Samen kregen ze nog dochter Eveline.
Begraven: Joodse Begraafplaats te Deventer.
Monument op De Oxerhof ter nagedachtenis aan deze tien verzetsmensen.
Joods monument te Deventer.