U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Leman, Aäron

Leman, Aäron

  • Geboren 28-08-1903 te Avereest
  • Overleden 30-06-1944 te Midden-Europa – 40 jaar
  • Z.v. Mozes Leman, riemslager, en Henderika Toff
  • Gehuwd in 1932 met Froukje Soesman

Aäron woonde van december 1929 tot mei 1930 bij G. A. Borghuis aan de Molenstraat 23 te Oldenzaal. Hij was klerk bij de Nederlandse Spoorwegen. Daarna vertrok hij naar Amsterdam.

Hij groeide op in Avereest in een gezin met zes kinderen. Zijn ouders overleden in 1938. Aäron woonde na zijn huwelijk in Amsterdam, waar zijn dochter Hendrika werd geboren. Laatstelijk woonden ze aan de Pythagorasstraat 133 te Amsterdam. Hij kreeg uitstel van transport door zijn functie, hij was enquêteur inkwartiering bij de Joodse Raad. In het archief van de Zentralstelle für jüdische Auswanderung ligt een lijst met de namen van 16 Joden voor wie SS-Hauptsturmführer Aus der Fünten op 1 december 1942 toestemming gaf een Sperre toe te kennen. Op die lijst staat de naam van Aäron Leman.

Het gezin ging op 9 februari 1944 alsnog op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar zijn vrouw en dochter kort na aankomst werden omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn vrouw en zijn dochter Hendrika. Als ook zijn broer en zussen Abraham, Bettje, Saartje en Rachel met hun gezinnen. Zijn zus Eva heeft met haar gezin de oorlog overleefd. Van de familie van zijn vrouw zijn haar ouders en een broer en zus omgekomen.

N.S. Plaquette in het station te Amsterdam en centraal N.S. monument te Utrecht.

Stolpersteine te Amsterdam.

Monument op de Dam en Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Leltz Feliz

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leman-AäronLeman-AäronLeman-Aäron