U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Leeuw de, Isaäc Meijer

Leeuw de, Isaäc Meijer

  • Geboren 08-07-1865 te Tiel
  • Overleden 19-10-1942 te Auschwitz, Polen – 77 jaar
  • Z.v. Meijer Isaac de Leeuw, pettenmaker, en Cato Franco
  • Weduwnaar van Truda Cohen

Hij woonde sinds december 1937 aan de Bisschopstraat 25 te Oldenzaal. Sinds het overlijden van zijn vrouw woonde hij hier bij zijn dochter Cato Minco-de Leeuw en haar gezin. Hij woonde eerder in Rotterdam.

Isaäc groeide op in Tiel. Hij trouwde in 1907 met Truda Cohen uit Leeuwarden. Isaäc was koopman. Na hun huwelijk woonden ze in Rotterdam, waar hun twee kinderen zijn geboren. Laatstelijk woonden ze aan de Zwaanshals 279a. Zijn vrouw overleed hier op 25 december 1937.

Hij kwam op 3-5 oktober 1942 in kamp Westerbork. Hij ging op 16 oktober op transport naar het concentratiekamp Auschwitz, waar hij kort na aankomst werd omgebracht.

Holocaustslachtoffer, evenals zijn dochter Cato met haar gezin en zijn zoon Meijer met zijn vrouw. Van de familie van zijn vrouw zijn vijf broers omgekomen. Ook zijn zussen Engelina en Elisabeth met hun gezinnen hebben de oorlog niet overleefd.

Zijn zus Engelina is tijdens de onderduik in Nijmegen overleden. Haar lichaam werd in de tuin begraven. Haar kinderen werden na het overlijden van hun moeder door verraad opgepakt en gedeporteerd. Engelina werd na de oorlog herbegraven op de Joodse begraafplaats te Diemen.

Joods monument en Stolpersteine te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Leeuw de Isaäc Meijer