U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers K t/m M » Klein, Esther

Klein, Esther

  • Geboren 17-08-1909 te Oldenzaal
  • Overleden 26-03-1943 te Sobibor, Polen – 33 jaar
  • D.v. Marcus Klein, godsdienstleraar, en Jette Cohen

Esther groeide op in een gezin met drie kinderen aan de Kerkstraat 22 te Oldenzaal.

Ze slaagde in oktober 1931 te Amsterdam als godsdienst-hoofdonderwijzeres.

Ze woonde sinds oktober 1938 aan het Kastanjeplein 3 II te Amsterdam. In september 1939 vertrok ze naar de Roodenburgerstraat 13 te Leiden.

Ze werkte hier als dienstbode en godsdienst- en gymnastiekonderwijzeres in het Centraal Israëlitisch Wees- en Doorgangshuis aan de Roodenburgerstraat 1a. Vanaf eind jaren dertig werden er ook Duitse kinderen opgenomen die na de Kristallnacht naar Nederland waren gevlucht. De directeur van het weeshuis was Nathan Italie. Ondanks waarschuwingen van verzetsmensen weigerde hij de kinderen te laten onderduiken omdat hij zijn verantwoordelijkheid niet uit handen wilde geven. Hij hield wel rekening met een naderende ontruiming en liet rugzakken met kleding en schoenen klaarzetten.

Op 17 maart 1943 werden alle Leidse Joden opgepakt tijdens een razzia. Enkele van de 74 bewoners van het weeshuis wisten onder te duiken voor het werd ontruimd. Alle nog aanwezige 51 kinderen en negen personeelsleden werden gedeporteerd naar kamp Westerbork en van daaruit naar de kampen in Oost-Europa. Esther ging op 23 maart op transport naar kamp Sobibor, waar ze kort na aankomst werd omgebacht. Op vier na zijn alle kinderen en personeelsleden in de concentratiekampen vermoord.

Holocaustslachtoffer, evenals haar vader en moeder, haar broer Daniël en haar broer Izak met zijn gezin. 

Monument bij het voormalige Joods Weeshuis te Leiden.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Klein EstherKlein Esther