U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Ingen van, Willem

Ingen van, Willem

  • Geboren 17-10-1903 te Bodegraven
  • Overleden 20-05-1940 te Moerdijk – 36 jaar
  • Z.v. Cornelis van Ingen en Celia de Kruijf
  • Gehuwd in 1928 met Marrigje Duijm

Willem woonde van september 1926 tot augustus 1928 aan de Sparstraat 58 te Oldenzaal. Hij was onderwijzer. Zijn vader overleed in 1929 en zijn moeder in 1930.

Na zijn huwelijk gingen ze aan de Pr. Hendrikstraat 34 te Oldenzaal wonen, waar hun eerste kind werd geboren. Eind maart 1930 vertrokken ze naar Oudewater. Daarna woonden ze nog in Gouda en Boskoop. Later woonden ze waarschijnlijk aan de Prinsenstraat 75 te Bodegraven. Hij was vader van drie kinderen.

Militair: Reserve Kapitein 3-III-28 Regiment.

Zuidfront – De CC kapitein Van Ingen was kort na de Duitse landing met zijn compagnie – tegen het advies van zijn sergeant-adjudant in – zuidwaarts getrokken vanuit een positie bij station Lage Zwaluwe. Hij bracht daarmee zijn compagnie in een onverdedigbare positie ten opzichte van de ten noorden van hen gelande parachutisten. Toen de parachutisten in de loop van de morgen naar het zuiden van het bruggenhoofd Moerdijk doordrongen, sloeg de compagnie op de vlucht. Een groot deel werd door de Duitsers ingehaald en gevangengenomen. Een klein deel kwam op en rond het erf van de boerderij Wilhelminahoeve terecht, in de zuidwesthoek van het bruggenhoofd. Een kort daaropvolgende overval van een groep parachutisten werd enkele mannen aldaar fataal, waaronder de kapitein Van Ingen, die door het hoofd werd geschoten.

Begraven: R.K. Begraafplaats te Moerdijk, herbegraven Algemene Begraafplaats te Dubbeldam, Erehof op de dijk graf 26.

Monument ‘de vallende man’ op de Erehof.

*De erehof in Dubbeldam ligt op het Eiland van Dordrecht, Dubbeldam is nu een wijk van Dordrecht. Een groot deel van de op het erehof ter aarde bestelde Nederlandse militairen zijn gesneuveld in de meidagen van 1940 op het Eiland van Dordrecht. Dit eiland was, door zijn vele bruggen, een belangrijke verbindingsroute tussen Brabant en de Vesting Holland. De binnenvallende Duitse troepen maakten, na de opmars door Noord-Brabant, gebruik van de bruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Om deze reden werd de omgeving van Dordrecht het middelpunt van de strijd in mei 1940.

Ingen van Willem

Willem van Ingen