Horsthuis, Henricus Lambertus Maria (Harry)
- Geboren 28-12-1892 te Oldenzaal
- Overleden 14-09-1946 te Oldenzaal
- Z.v. Bernardus Gerardus Horsthuis, hoofd der school, en Martina Geertruida Heinink
- Gehuwd in 1927 met Hendrika Gerharda Bruêns
Horsthuis-Bruêns, Hendrika Gerharda (Riek)
- Geboren te 05-06-1895 te Doesburg
- Overleden 02-06-1945 te Banjoebiroe, Indië
- D.v. Albertus Christianus Franciscus Bruêns, banketbakker en Johanna Gerritsen
Harry werd geboren in een groot gezin aan de Raadhuisstraat 2 te Oldenzaal. Zijn vader overleed in 1927. Hij werd evenals zijn vader onderwijzer, ook haalde hij de hoofdakte en de aktes Frans, Duits en Engels. Na het behalen van zijn hoofdakte werkte hij enige jaren in Oldenzaal en werd in 1916 hoofd der school in Langeveen. Daar woonde hij in die jaren op kamers. In 1922 verhuisde hij naar Ootmarsum, waar hij een nieuwe baan aan de MULO aanvaard had. In die jaren leerde hij Riek Bruêns uit Ootmarsum kennen, met wie hij in april 1927 in het huwelijk trad. De weduwe Bruêns-Gerritsen woonde sinds september 1912 met haar kinderen in Ootmarsum. Haar man was reeds in 1906 overleden.
Samen vertrokken ze begin mei naar Indië, waar in 1928 hun zoon Bert werd geboren. Harry werkte daar als leraar Nederlands en Engels in Fort de Kock en Padangsidem-puan op Sumatra. In august 1932 woonden ze nog acht maanden met hun zoon bij haar zussen, die toen aan de Steenstraat 33 te Oldenzaal woonden. Haar moeder was net een jaar eerder overleden. Vanaf 1938 was Harry hoofd der MULO-school in Malang op Java.
Allen kwamen tijdens de Japanse bezetting in concentratiekampen, waar Riek in het burgerkamp 10 te Banjabiroe overleed. Haar man Harry Horsthuis keerde met hun zoon terug naar Oldenzaal, maar hij leed ernstig aan hongeroedeem en tbc waaraan hij in 1946 overleed. Zoon Bert kwam bij een oom en tante.
Een maand na zijn overlijden stierf door ziekte ook zijn broer Theo, pastoor in ‘s Heerenberg. Zijn moeder maakte zijn terugkomst niet meer mee, zij overleed in november 1945.
Riek werd begraven: Nederlands ereveld Kalibanteng te Semarang, vak II nr. 281.
Harry werd begraven: R.K. Begraafplaats te Oldenzaal.
Nationaal Indisch monument te Den Haag.
Monument oorlogsslachtoffers Dinkelland.