U bent hier: Welkom » Alle Personen » Slachtoffers C t/m K » Horneman, Leonard Louis

Horneman, Leonard Louis

  • Geboren 18-10-1915 te Boskoop
  • Overleden 17-10-1941 te Mauthausen, Oostenrijk – 25 jaar
  • Z.v. Mozes Philip Horneman, slager, en Sibilla Bloemgarten
  • Gehuwd in 1941 met Diene Bloemgarten

Hij woonde sinds juni 1939 aan de Grootestraat 24 te Oldenzaal. Hij had economie gestudeerd aan de universiteit van Rotterdam en was bedrijfsleider bij de WEKA-speelgoedfabriek van de gebroeders Kan.

Leo was zeer muzikaal, hij speelde piano en componeerde liedjes waarvoor hij zelf de teksten schreef. Hij trouwde met zijn nichtje Diene en woonde met haar te Noord-Berghuizen nr. 59. In mei 1942 werd zijn zoontje Dolf geboren. Hij heeft zijn kind nooit gekend.

Zijn ouders en broer en zus waren ondergedoken. Leo behoorde tot de Mauthausengroep, die zich in de nacht van 13 op 14 september 1941 in Enschede moest melden in verband met represaillemaatregelen. Volgens de overlevering bezocht zijn zwager hem nog op het politiebureau, hij had een uitgang gevonden om hem te bevrijden. Leo zou geweigerd hebben te vluchten met als reden dat hij zijn woord van eer had gegeven aan de politieagent dat hij niet zou proberen te ontsnappen. Smeekbedes dat eer geen rol meer speelde, mochten niet baten. Een maand later kregen zijn ouders bericht uit Mauthausen dat hij ‘auf der Flucht erschossen’ was.

Holocaustslachtoffer. Zijn vrouw en zoontje Dolf hebben de oorlog overleefd, evenals zijn broer Henri en zus Yvonne met hun gezin. Zijn vrouw hertrouwde in 1946 met haar stiefbroer Herman Koetser, wiens eigen broer vijf dagen na Leo in Mauthausen is omgekomen. Ze woonden daarna in Amsterdam.

Joods monument en Stolperstein te Oldenzaal.

Nationaal Holocaust Namenmonument te Amsterdam.

Horneman Leonard Louis